-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDesecretizare. Ce urmeaza?

Desecretizare. Ce urmeaza?

Desecretizarea contractelor de privatizare ar putea descuraja pe viitor investitorii straini, dar in acelasi timp ar putea scoate la iveala jocurile de dedesubt facute de diverse grupuri de interese. Economistii socotesc ca vanzarea Petrom catre OMV a fost facuta in defavoarea statului roman si ca declasificarea contractului ar putea fi un precedent si pentru celelalte privatizari. Contractul de privatizare a companiei Petrom ar putea contine un aranjament intre partea romana si cea austriaca prin care OMV s-a angajat sa ascunda matrapazlacurile din perioada 2000-2004. Pe de alta parte, specialistii socotesc ca marile privatizari au fost „cadouri politice” prin care Romania si-a cumparat sustinerea inainte de a fi primita in NATO sau UE.

Tainurile politice ale privatizarilor

Desecretizarea contractului de privatizare a companiei Petrom ar putea scoate la iveala intelegeri menite sa ascunda afaceri complicate derulate in perioada 2000-2004, in favoarea unor grupuri de interese cu terminatii in lumea politica. Analistul economic Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii, considera ca publicarea contractului de vanzare-cumparare perfectat de guvernul Nastase cu reprezentantii companiei austriece OMV ar putea demonstra ca partea romana a avut interesul sa ascunda istoria recenta a Petromului: „intre 2002 si 2004 aceasta societate nu prea a avut profit si nimeni nu a facut un audit din care sa rezulte de ce nu au mers bine lucrurile”. Fostul ministru al reformei spune ca daca s-ar fi facut un audit inainte de privatizarea Petrom am fi putut afla cu date „in folosul cui au fost facute tranzactiile prin rafinaria Petrobrazi sau cine a beneficiat de externalizarile serviciilor din Petrom intre 2000 si 2004”. Rafinaria Petrobrazi a fost capusata de Corneliu Iacubov, Ovidiu Tender si fratii Iancu, clienti ai guvernarii trecute, iar desprinderea Petrom Service de compania mare a fost facuta in folosul sindicalistului Liviu Luca, devenit om de afaceri in combinatii cu Sorin Ovidiu Vantu. Cu alte cuvinte, OMV a fost de acord sa tina sub pres lucrurile petrecute in perioada 2000-2004, cu conditia ca statul roman sa acoprere gaurile negre din companie. Dincolo de aceste detalii, exista insa si anexe care ar putea ascunde clauze din care sa rezulte ca statul roman preia toate costurile de mediu, cum s-a intamplat in cazul mai multor privatizari.

Cadouri politice

Marile privatizari facute de Romania in ultimii zece ani au fost mai ales cadouri politice, „aproape nu a existat tara UE careia sa nu i se faca un cadou” spune profesorul Daniel Daianu, fost ministru de finante. Analistul economic Ilie Serbanescu aminteste, printre altele, contractele de vanzare-cumparare facute cu firmele franceze, BRD, Dacia, Lafarge, dar socoteste ca toate au avut interese. Valentin Ionescu marturiseste ca vanzarea Romcim, cea mai mare intreprindere producatoare de ciment, catre Lafarge a fost perfectata si pentru ca Franta sa faca lobby pentru Romania inainte de summit-ul NATO, care a deschis portile statelor din estul Europei. Totusi, fostul ministru al reformei sustine insa ca afacerea s-a dovedit profitabila.
Compania Petrom a fost de asemenea vanduta catre OMV in 2004, cand Romania avea nevoie de sprijin substantial in Uniunea Europeana pentru a finaliza negocierile de aderare. Prin OMV guvernarea Nastase si-a asigurat amicitia Austriei, prin vestitul contract cu EADS pentru securizarea frontierelor a beneficiat de bunavointa germanilor, iar prin compania Vinci, chemata sa construiasca autostrada Bucuresti-Brasov, fosta guvernare s-a imprietenit si mai mult cu francezii, in asa fel incat marile puteri europene au fost de acord sa incheie negocierile cu Romania chiar in perioada campaniei electorale.
Profesorul Daianu crede ca in cele din urma Romania a avut de castigat in urma acestor privatizari, fiindca marile companii au venit cu un management profesionist, isi platesc taxele la timp si, ce este mai important, fac profit.

Subminarea intereselor companiilor occidentale

Punand cap la cap lucrurile, Valentin Ionescu spune ca in acest moment „se pronunta prea multe voci in cazul Petrom-OMV, multe dintre ele avand propriile interese”. Fostul ministru al privatizarii explica astfel ca presedintele Basescu „are interesul sa protejeze pretul gazului”, dar exista si alte personaje „interesate sa submineze interesele unei companii occidentale”, in avantajul altor firme estice. In dezbaterea referitoare la problemele energetice au intervenit politicieni cu interese difuze precum deputatul Cozmin Gusa, Dan Ioan Popescu, patronul Rompetrol Dinu Patriciu, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

PNL a anunțat miniștrii propuși pentru noul Guvern

Șase portofolii-cheie vor reveni în responsabilitatea liberalilor Președintele Partidului Național Liberal, Ilie Bolojan, a anunțat duminică seară, la finalul ședinței Biroului Politic Național, lista Ministerelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă