Nori negri se aduna inaintea summitului UE-Rusia, care incepe azi la Helsinki sub semnul unui dublu esec. Pe de o parte, negocierile pentru semnarea unui nou acord energetic intre europeni si rusi sunt blocate din start de vetoul polonez. Pe de alta parte, Moscova nu mai vrea sa importe carne din UE de la 1 ianuarie. Motivul? Carnea romaneasca si bulgareasca le cade rusilor greu la stomac (ca si aderarea celor doua tari la UE si, anterior, la NATO).
Acordul energetic Rusia-UE expira in 2008 si destule sunt tarile europene dispuse sa faca avansuri „tarului” Putin in schimbul confortului termic asigurat de Gazprom. Polonia nu se numara printre ele.
Blocaj total
In ciuda a doua saptamani de tratative, Varsovia nu a putut fi induplecata sa renunte la opozitia sa fata de inceperea negocierilor pentru un nou acord cu rusii. Ultima tentativa a avut loc ieri la Helsinki, unde, reuniti pentru deblocarea crizei, ambasadorii Celor 25 nu au putut obtine un compromis. In consecinta, „summitul UE-Rusia nu va lansa negocierile pentru un nou acord”, a declarat sec un purtator de cuvant al presedintiei finlandeze a UE.
Inflexibilitatea polonezilor este de inteles cata vreme, spun ei, rusii nu respecta nici actualul acord si refuza semnarea unei Carte energetice. Apoi, Moscova a impus acum un an un embargo asupra carnii poloneze, pe care Varsovia il considera mai degraba expresia ranchiunii politice decat a unor deficiente sanitar-veterinare.
UE spera intr-un eventual troc de genul „carne contra energie”. Dar presedintele rus Vladimir Putin a sosit ieri la Helsinki „calare” pe niste declaratii batoase ale apropiatilor sai. „Pozitia Poloniei submineaza increderea in Uniunea Europeana”, afirma Serghei Iastrjembski, reprezentantul special al lui Putin pentru UE, in vreme ce ministrul de Externe Serghei Lavrov isi exprima speranta ca „UE sa insufle putin bun-simt unor state membre”. In spatele acestor reactii se ghiceste nemultumirea Moscovei ca o tara precum Polonia, altadata in sfera sa de influenta, indrazneste sa schimbe politica externa a UE fata de Rusia.
„Contrabanda” cu sorici!
Insa Moscova isi ia avant pentru a da o palma intregii Uniuni Europene, amenintand cu interdictia totala a importurilor de carne, peste si produse lactate din UE. Un asemenea embargo ar costa UE doua miliarde de dolari pe an. Rusii invoca focarele de febra porcina inregistrate in Romania si Bulgaria, care intra in UE la 1 ianuarie.
Serghei Dankvert, seful serviciilor sanitare ruse, a declarat ieri ca Rusia nu va ridica embargoul asupra carnii poloneze pana cand nu vor fi rezolvate „problemele” legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. Desi problema a fost reglementata printr-un embargo intern la nivel european, pana la rezolvarea situatiei Moscova s-a declarat „nelinistita”. Dankvert sustine ca UE n-a oferit „garantii privind securitatea livrarilor”, iar rusii se tem sa nu apara o… „retea de contrabanda” cu carne romano-bulgara. „UE a hotarat sa primeasca Romania si Bulgaria. (…) Dar acolo exista boli care sunt periculoase atat pentru animale, cat si pentru oameni”, se ingrijoreaza oportun autoritatea sanitar-veterinara rusa, facandu-se parca ecoul articolelor isterice din presa britanica despre romanii „contaminatori”.
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a calificat atitudinea Moscovei drept „disproportionata”. „Este un joc politic. Rusia incearca sa puna presiune pe negocierile” de la Helsinki, a spus Rehn.
Solutii romanesti
„Prinsa la mijloc” in cearta ruso-europeana, Romania le deschide europenilor ochii asupra Marii Negre. Aflat in vizita la Berlin, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca tarile de la Marea Neagra pot oferi UE „o alternativa” la dependenta energetica de Rusia. „Marea Neagra este singura regiune din Europa unde exista o alternativa pentru transportul resurselor energetice”, l-a asigurat Ungureanu pe omologul sau german Frank-Walter Steinmeier. „Cu o dimensiune specifica in regiune, Romania isi poate oferi sprijinul pentru intarirea politicii europene de cooperare la Marea Neagra”, a adaugat ministrul roman, citat de AFP.
Cat priveste relatia romano-rusa, ea este invaluita pe mai departe intr-o masa de aer rece siberian.
Recent, ambasadorul rus la Bucuresti, Aleksandr A. Ciurilin, declara pentru publicatia „Balcanii si Europa” ca „integrarea (Romaniei) in UE nu trebuie sa influenteze relatiile noastre traditionale, inclusiv cele economice”. Realitatea il contrazice.