-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialHuza incaiera Justitia

Huza incaiera Justitia

Seful Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, i-a luat apararea Mariei Huza si s-a plans de lipsa de comunicare
Seful DNA, Daniel Morar, a calificat, ieri, drept „grave si sfidatoare” afirmatiile judecatoarei si a acuzat CSM ca i-a luat apararea
Un adevarat razboi a izbucnit ieri la varful Justitiei. Seful DNA, Daniel Morar, a denuntat presiunile pe care Maria Huza le-a facut in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si atitudinea indulgenta a acestui for. Pe de alta parte, seful CSM, Dan Lupascu, i-a luat apararea fostului presedinte al Tribunalului Bucuresti. Huza, care este si membru CSM, a avut recent o iesire virulenta impotriva procurorilor care o cerceteaza pentru modul in care a obtinut o locuinta in Bucuresti, cerand implicarea CSM.

Huza ar putea fi adusa la DNA cu mandat

Procurorul general al DNA, Daniel Morar, considera deosebit de grav faptul ca un magistrat si, in acelasi timp, membru al CSM poate ameninta procurorii care se ocupa de un caz, chiar daca in acest caz este implicat respectivul magistrat. Iar afirmatia Mariei Huza ca nici unul dintre colegii ei judecatori nu va judeca dosarul ei a fost considerata de Daniel Morar drept un fapt „sfidator”.
Seful DNA a criticat si atitudinea mebrilor CSM care i-au permis Mariei Huza sa se apere in plenul sedintei forumului magistratilor si care au vorbit despre lipsa de profesionalism a procurorilor. „Ar trebui ca membrii CSM sa stie ca procurorii sunt numiti de presedintele Romaniei.
Vreau sa le amintesc membrilor CSM ca au fost alesi acolo pentru a asigura independenta Justitiei”, a spus Morar. Totodata, seful DNA i-a transmis Mariei Huza ca „nu are nici un privilegiu legal, are aceleasi drepturi si obligatii ca orice persoana cercetata si va trebui sa se prezinte la audieri atunci cand va fi citata”. In caz contrar, la indemana procurorilor se afla mandatul de aducere, care va fi folosit. In acelasi timp, afirmatia fostului presedinte al TB ca nu se va prezenta la audieri pana cand nu va primi raspuns la memoriile pe care le-a trimis la Presedintie si Ministerul Justitiei a fost considerata de Daniel Morar absurda.
Cele doua institutii nu au de-a face cu cercetarea judiciara. Seful DNA si-a exprimat convingerea ca judecatoarea Maria Huza, cunoscand procedurile, se va prezenta totusi la DNA.

Dan Lupascu scuza iesirea lui Huza si pozitia membrilor CSM

In replica, presedintele CSM, Dan Lupascu, si-a exprimat regretul ca trebuie sa dialogheze cu seful DNA prin intermediul presei. „Regret ca nu avem acest dialog ca intre profesionisti, ca intre magistrati, ca intre reprezentanti de institutii”, a mai spus seful CSM. Dan Lupascu a afirmat ca CSM nu i-a luat apararea Mariei Huza si ca orice procuror sau judecator care a incalcat legea trebuie sa raspunda. Maria Huza nu poate beneficia decat de acelasi tratament ca oricare cetatean.
Dan Lupascu, referitor la atitudinea membrilor CSM la discursul Mariei Huza, a amintit ca o sedinta CSM nu este guvernata de Codul de procedura penala, ci de Legea 317 (privind organizarea CSM) si de regulamentul propriu. Interven-tiile colegilor din CSM, a mai spus Lupascu, au fost de principiu si nu au vizat cazul in mod concret. Iar fosta presedinta a TB a avut o iesire pe fondul unei stari tensionate si ca trebuie sa-si asume responsabilitatea gesturilor si atitudinii. „In ce priveste situatia ca Huza sa influenteze solutia, ma indoiesc. A exprimat, intr-un moment de tensiune maxima, o opinie. Poate ca trebuia sa fie mai bine gandita, dar fiecare traversam momente in viata pe care nu le controlam in totalitate. Puteam fi lipsiti de respectiva afirmatie in sedinta CSM”, a mai adaugat Lupascu.
In acelasi timp, a relatat Dan Lupascu, avocatul cetateanului Maria Huza a depus la CSM o sesizare cu privire la anumite aspecte ale dosarului in derulare la DNA si aceste sesizari au fost considerate de membrii CSM ca sunt de competenta inspectiei judiciare. Concret, se pune problema legalitatii unor proceduri si faptul ca dosarul a fost trecut de la un procuror la altul. Presedintele CSM spera intr-o imbunatatire a colaborarii cu DNA.
Reamintim ca Maria Huza, dupa ce a fost numita presedinte al TB, a facut cerere pentru o locuinta in Bucuresti, cu credit in anumite conditii, stipulat intr-o prevedere pentru tineri casatoriti, persoane cu handicap etc. Ulterior a vandut casa din Slatina pentru suma de 150.000 de euro. Ceea ce acoperea cu mult costul locuintei din Bucuresti.
Dosarul a fost preluat de DNA, iar Maria Huza a fost invinuita de instigare la acordare de credit, fals in declaratii in legatura cu modul in care a obtinut locuinta. In CSM, Maria Huza a sustinut ca a luat locuinta perfect legal, in baza unei legi din 1996 care permite alocarea de locuinte pentru magistratii mutati in alta localitate. Iar legea pentru creditarea locuintelor se refera nu numai la tineri casatoriti, ci si la alte categorii de persoane.
Cu acelasi prilej, Maria Huza l-a acuzat pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, ca face presiuni in anchetarea sa de catre DNA, sustinand ca procurorul este un apropiat al ministrului si ca va raspunde pentru aceasta. A acuzat-o pe Monica Macovei ca a numit la DNA procurori care sa-i faca jocul.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă