Producatorii constanteni strang, in aceste zile, ultimele kilograme de floarea-soarelui de pe camp. Intarziatii se confrunta insa cu o surpriza dureroasa: pretul de vanzare a scazut cu peste 15% in ultimele saptamani. Evolutia este nefireasca si nu are nimic de-a face cu o economie de piata functionala, unde pretul este fixat de cerere si oferta. Specialistii din domeniu spun ca scaderea este determinata de intelegerile dintre marii producatori de ulei din intreaga tara.
Acum cateva saptamani, proprietarii de silozuri si fabricile de ulei ofereau 7.400 sau 7.500 de lei pe kilogramul de floarea-soarelui. Cea mai mare parte a productiei vandute la acest pret s-a dus la export, in acest sens fiind incheiate contracte ferme. In aceste zile, pretul a scazut cu 1.000 de lei, ajungand pana la 6.500 lei/kg. „Patronatul uleiului s-a intrunit si a spus ca nu ofera mai mult de 6.500 lei/kg”, spune Gheorghe Albu, directorul DADR Constanta. La prima vedere, avem de-a face cu o practica ce incalca legile concurentei. Scaderea pretului nu este explicabila altfel. Calitatea productiei este aceeasi ca cea de anul trecut; pur si simplu cumparatorii nu ofera mai mult. In mod normal, pretul la floarea-soarelui ar fi trebuit sa creasca o data cu apropierea iernii Ð asa s-a intamplat in fiecare an.
Faliment asigurat
Potrivit datelor furnizate de Directia Agricola Constanta, in judet au fost semanate 105.070 hectare cu grau. Productia medie realizata la hectar este de 1.615 kilograme. Specialistii spun ca, la o astfel de productie si la un pret de 6.500 lei/kg, agricultorii risca sa dea faliment. Cheltuielile pot fi recuperate la o productie de 1.800-2000 kg/ha. Exista cativa norocosi, pentru ca in judet s-au inregistrat si productii de 3.500 kg/ha, dar exista cu siguranta si „condamnati”, pentru ca nu au reusit sa obtina mai mult de 900 kg/ha.
Toata lumea pierde
Producatorii de floarea-soarelui sunt intre ciocan si nicovala. Nu au vandut la 7.500 de lei pentru ca nu recoltasera sau pentru ca au asteptat sa mai creasca pretul. Acum, cu cat tin marfa mai mult, cu atat pare sa scada pretul si, in acelasi timp, cresc si cheltuielile cu depozitarea. In loc sa castige, se afunda si mai mult in datorii.
Producatorii de floarea-soarelui sunt victimele acestor practici comerciale ale marilor firme producatoare de ulei. Ce nu stiu ele este ca toata aceasta manevra se va intoarce impotriva lor. Speriati de pierderile financiare din acest an, in 2006 producatorii vor abandona cultura de floarea-soarelui.
Deja se remarca, la nivelul judetului, apetitul crescut pentru plantele tehnice, cum ar fi rapita sau chiar mustarul. In aceste conditii, producatorii de ulei vor fi nevoiti fie sa cumpere de pe piata locala, dar la preturi mult mai mari, fie sa se indrepte spre productia din export.
Pentru ca vor cumpara scump, vor scumpi si uleiul comestibil, cu scuza ca trebuie sa-si acopere pierderile. Astfel, dorinta de imbogatire a unora creeaza un cerc vicios in economie, din care pierde toata lumea.