În 1991, combinatul a devenit societate comercială pe acţiuni, sub numele SC Amonil SA Slobozia. În anii 2000, într-o perioadă marcată de un management defectuos, compania începe să acumuleze datorii semnificative la bugetul de stat şi la furnizorii de gaze naturale şi energie electrică.
În 2007, în acţionariatul Amonil îşi fac apariţia grupul Interagro – controlat de Ioan Niculae (care, în 2009, vinde acţiunile deţinute) – şi două societăţi din Insulele Belize, fără asociaţi cunoscuţi, Zalois Limited şi Jovline Limited. Până în 2009, prin achiziţii succesive de acţiuni, cele două societăţi din Insulele Belize, suspectate a fi controlate de Ioan Niculae, ajung să deţină puţin peste 50% din acţiunile Amonil, obţinând astfel controlul asupra activităţii combinatului. Astfel, combinatul este asimilat, treptat, grupului Interagro.
De altfel, în perioada 2008-2009, combinatul ialomiţean avea încheiat un contract de management cu grupul Interagro şi, conform declaraţiilor publice ale reprezentanţilor Salink Limited Cipru (unul din acţionarii minoritari ai Amonil), funcţiona la cote de profitabilitate minime, din cauza clauzelor defavorabile dintr-un contract de furnizare gaze naturale încheiat cu SC Intergaz SRL Zimnicea, de asemenea, controlată de Ioan Niculae. Respectivul contract prevedea că, în schimbul gazului natural livrat, Intergaz primea îngrăşămintele chimice produse da Amonil la un preţ egal cu costurile de producţie plus o marjă de 5%. În condiţiile în care, în primul semestru al anului 2008, preţul îngrăşămintelor chimice a fost foarte ridicat, condiţiile contractului încheiat cu Intergaz ar fi condus la direcţionarea câştigurilor realizate din vânzarea producţiei realizate de Amonil, către grupul Interagro.
Cum s-a transformat Amonil, din proprietar, în chiriaș și prestator de servicii
În anul 2009, firmele controlate de Ioan Niculae au profitat de datoriile acumulate de Amonil şi au preluat controlul asupra activelor de producţie ale combinatului, în cadrul unei proceduri de executare silită. Astfel, o altă firmă din Insulele Belize, Riverside Development Limited, a preluat o creanţă de 53.800.000 lei reprezentând datorii acumulate în perioada 2005-2008 de Amonil către Distrigaz Sud. Respectiva creanţă şi-a concesionat-o societăţii Chemgas Holding Corporation SRL Slobozia, firmă înfiinţată chiar în 2009, având ca asociat majoritar aceeaşi Riverside Development Limited. În data de 06.10.2009, Tribunalul Ialomiţa a obligat Amonil să plătească suma de aproximativ 60.000.000 lei (inclusiv majorări şi penalităţi) către creditoarea Chemgas Holding Corporation.
Transferul a fost pregătit şi agreat din interior. În primăvara anului 2009, Zalois Limited şi Jovline Limited, companii care codeţineau pachetul majoritar de acţiuni la Amonil, au refuzat solicitarea acţionarului minoritar (deţinea 15% din acţiuni) Salink Limited Cipru de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor, pentru realizarea unei majorări de capital care ar fi acoperit datoria. De asemenea, Chemgas Holding Corporation a refuzat şi ea, în octombrie 2009, solicitarea aceluiaşi acţionar minoritar, privind amânarea executării silite, în vederea realizării majorării de capital. Cum Amonil nu avea posibilitatea de a plăti datoria, Chemgas Holding Corporation – unic ofertant – preia majoritatea patrimoniului combinatului, inclusiv platforma de producţie îngrăşăminte chimice. Convenabil, nu-i aşa?
Ulterior, pentru o perioadă, Amonil a devenit un prestator de servicii, închiriind instalaţiile de producţie de la Chemgas Holding Corporation. De asemenea, Amonil a încercat schimbarea domeniului principal de activitate (reprofilare în producţia de energie electrică), dar rezultatele slabe au condus la falimentul acesteia, în 10.06.2019.
Acumularea de datorii și insolvența, rețeta clasică a țepei comerciale
După asigurarea controlului asupra instalaţiilor de producţie ale Amonil, transferate fără alte obligaţii către Chemgas Holding Corporation, firmele controlate de Ioan Niculae le-au utilizat pentru procesarea gazelor furnizate de grupul Interagro, producţia de îngrăşăminte realizată fiind preluată, aproape în totalitate de societăţi din grup, la preţuri preferenţiale, apropiate de cele de producţie.
Chemgas a realizat profit pentru ultima oară în 2013 (puţin peste 800.000 de lei), începând să acumuleze datorii către furnizori, salariaţi şi chiar către stat. Activitatea Chemgas, dependentă în mare măsură de preţul materiei prime (gaze naturale), s-a derulat cu întreruperi, cea mai lungă perioadă de inactivitate fiind mai 2015 – octombrie 2016.
La 01.02.2016, din cauza situaţiei financiare dificile, Chemgas a fost retrogradată la statutul de contribuabil mijlociu şi transferată în responsabilitatea Administraţiei Regionale Fiscale pentru Contribuabili Mijlocii Ploieşti. Până la această dată, acumulase deja datorii la bugetul de stat de aproximativ 60.000.000 lei (de la aproximativ 10.000.000 lei la 01.01.2014, când intrase în administrarea Direcţiei Generale Mari Contribuabili, care nu a întreprins nicio măsură de recuperare a debitului).
După eliberarea condiţionată din închisoare a lui Ioan Niculae în octombrie 2016, combinatul de la Slobozia a fost repus în funcţiune, urmare a asocierii Chemgas cu SC Popasul Trebeş SRL din Mărgineni, judeţul Bacău (partener de afaceri constant al grupului Interagro), care a furnizat sumele necesare repornirii combinatului şi plăţii unor debite către salariaţi şi furnizori. Asocierea a presupus un contract de finanţare cu ipotecă imobiliară, prin care firma din judeţul Bacău a pus la dispoziţie resurse financiare, iar societatea din Slobozia a garantat restituirea acestora prin ipotecă imobiliară asupra unor active ale combinatului chimic. În aceeaşi perioadă, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Ploieşti instituia sechestre asiguratorii asupra unor bunuri ale Chemgas.
Combinatul a funcţionat până în vara anului 2017 continuând să acumuleze datorii şi, la 14.06.2017, a intrat, la cerere, în procedura generală de insolvenţă. Totalul creanţelor înregistrate asupra Chemgas era, la acel moment, de aproximativ 348.5 milioane lei, principalele creanţe aparţinând statului (Administraţia Fondului pentru Mediu – 127.5 milioane lei şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Ploieşti – 80 milioane lei), acţionarului majoritar Riverside Development Limited – 35.8 milioane lei şi altor societăţi din grupul Interagro, sau apropiate acestuia (Interagro SA – 25 milioane lei, Interagro SRL – 5.5 milioane lei, Viromet SA – 5.3 milioane lei, Popasul Trebeş – 30 milioane lei).
Administratorul special a fost desemnat Mihai Călinescu (administratorul Chemgas, fost administrator special la GA-PRO-CO Chemicals SA Săvineşti, administrator special la Viromet SA şi la Donau Chem SRL, toate controlate de Ioan Niculae), iar administratorul judiciar a fost desemnată SC Expert Insolvenţă SPRL Deva (unul din administratorii judiciari ai Viromet SA).
Trebuie spus că GA-PRO-CO Chemicals a fost falimentată, iar apoi întregul activ industrial al acesteia a fost achiziţionat, în prima jumătate a anului 2020, de SC North Chemical Complex SRL Bucureşti, unic ofertant în cadrul procedurii de negociere directă. Printre angajaţii North Chemicals Complex figurea și Ioan NICULAE (consilier în relaţii economice internaţionale). GA-PRO-CO Chemicals SA datora statului (în principal, ANAF) circa 20 milioane euro, care nu vor fi recuperate în totalitate, deoarece întregul activ industrial a fost vândut pentru suma de circa 17,8 milioane euro.
Chemgas, cu falimentul în justiție
De la începutul anului 2018 şi până în prezent, combinatul aparţinând Chemgas a funcţionat cu întreruperi, fără a mai achita taxe şi impozite către bugetul de stat şi acumulând astfel datorii fiscale curente de peste 22.000.000 lei.
În luna decembrie 2019, ca urmare a neachitării datoriilor de către Chemgas, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa (noul responsabil fiscal de Chemgas în urma unor măsuri de reorganizare a ANAF) a solicitat falimentul operatorului economic. În paralel, Chemgas a propus un plan de reorganizare judiciară. La 19.03.2020, judecătorul sindic a respins planul de reorganizare depus de către debitoare şi a dispus intrarea în procedura de faliment a combinatului, dizolvarea acesteia şi ridicarea dreptului de administrare. Lichidator provizoriu (după ce a deţinut calitatea de administrator judiciar pe parcursul procedurii de insolvenţă) a fost desemnată Expert Insolvenţă SPRL Deva.
Procedura este contestată de unii creditori, dar şi de Chemgas (care a solicitat suspendarea executării sentinţei privind falimentul), cauza fiind în curs de soluţionare, cu următorul termen în noiembrie 2020.
Între timp, combinatul lucrează. Și, în egală măsură, poluează, fiindcă instalaţiile sunt vechi şi investiţii în tehnologie nu prea au fost. Până de curând, cel mai important client a fost North Chemicals Complex, adică firma controlată de Ioan Niculae, care a cumpărat recent GA-PRO-CO Chemicals tot de la Ioan Niculae, inspirat din schema Chemgas-Amonil…
Acum Chemgas e în faliment. De altfel, din grupul Interagro, combinatele Viromet SA Victoria şi Donau Chem SRL Turnu Măgurele sunt în insolvenţă, iar Amurco SRL Bacău şi Nitroporos SRL Făgăraş sunt, şi ele, în faliment.
Va fi interesant de văzut care dintre ele îşi va reveni. Şi cine le va controla în viitor…