Dupa mai bine de doi ani de amorteala, institutiile statului au inceput sa se miste in cazul devalizarii cooperatiei. Intai a fost un raport de expertiza, prin care s-a aratat pas cu pas cum au fost vandute ilegal bunuri si active ale Metal SCM. A urmat apoi controlul Fiscului, care a reliefat aceleasi neregului, iar Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta a confirmat ca s-a inceput urmarirea penala impotriva presedintelui societatii cooperatiste.
Cea mai interesanta declaratie in acest caz ii apartine unui salariat, care a povestit cu lux de amanunte cum s-a distrus patrimoniul Metal SCM. Organele de politie au demarat cercetarile in acest caz si dupa centralizarea datelor au inaintat dosarul la Parchet. Hala situata pe strada Steagului la numarul 53 a fost pur si simplu taiata bucata cu bucata si vanduta la diverse SRL-uri si persoane fizice pentru ca circuitul banilor sa fie mai greu de depistat. Polizoare, ghilotine, compresoare, masini de debitat piese metalice si multe altele au fost instrainate, chipurile, pentru a plati prime salariatilor. Bineinteles ca oamenii nu au vazut un leu, iar in acte s-au trecut valori derizorii. Directia Generala de Finante Publice Constanta a confirmat ulterior ca acest punct de lucru a fost vandut fara o evaluare corecta. Pentru hala, utilaje si materiile prime existente in stoc la acea data societatea a incasat in jur de 200 milioane ROL, din care jumatate reprezinta pretul cerut pe imobil. Inspectorii fiscali au descoperit ca nu s-a facut nici un raport de expertiza autorizata a utilajelor si instalatiilor electrice, asa cum era normal.
Milioane facute la negru
Din declaratia data de salariat politistilor reiese ca sefii cooperativei a facut presiuni asupra angajatilor ca acestia sa nu se opuna vanzarii utilajelor, pentru ca apoi sa-i concedieze pe motiv de faliment. Punctul de lucru nu era, la momentul in care s-a decis vanzarea, in blocaj financiar, ci producea bani frumosi. Pentru un singur beneficiar, persoana fizica Stefan Taran, s-au efectuat lucrari in 2004 de peste 73 de milioane ROL, in conditiile in care in facturi nu au fost inregistrate decat putin peste 10 milioane ROL. Rezulta o diferenta de 63 milioane lei vechi, bani care nu figureaza, conform raportului de expertiza, in contabilitate. Aceasta nu este singura lucrare facuta „pe sub mana”. Pentru executarea unei structuri metalice in beneficiul unei firme din Satul de Vacanta, cooperativa a incasat 815.000 ROL, in conditiile in care valoarea totala a lucrarii atinge, conform raportului, 9.000.000 ROL.
In buzunarul presedintelui
Fostul angajat a mai dezvaluit faptul ca banii obtinuti din valorificarea la fier vechi a utilajelor intrau direct in buzunarul pesedintelui Samulescu Doina. „… duceau fierul vechi cu ARO, iar banii intrau in fondul presedintelui. Fierul vechi era predat pe gospodarie proprie, iar acest lucru s-a intamplat de mai multe ori. Asa s-a intamplat cu matritele si multe alte scule. Motivau ca ii trebuie bani pentru fondul presedintelui. Mentionez ca toate inventarele au fost semnate sub presiunea conducerii Metal Socom, deoarece facea parte din comisia de inventariere.”
Lege pentru hoti
Reactia autoritatilor este tardiva. Patrimoniul cooperativei nu mai poate fi recuperat, indiferent de decizia instantei. La fel si locurile de munca ale membrilor cooperatori. Poate daca Fiscul s-ar fi sesizat din timp si ar fi descoperit din fasa afacerile necurate din cooperatie, din Metal Socom nu s-ar fi ales praful. Cazul Metal Socom poate fi considerat un experiment la scara mica a ceea ce se va intampla cu patrimoniul nou-nascutei Uniuni Judetene a Cooperativelor Mestesugaresti. Noua lege in domeniu da frau liber presedintilor-rechini din cooperatie, care, in loc sa reorganizeze productia, au inceput deja sa vanda spatiile.