3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialScolile si liceele, finantate dupa numarul de elevi

Scolile si liceele, finantate dupa numarul de elevi

Ministerul Educatiei si Cercetarii are in vedere descentralizarea invatamantului preuniversitar, care va fi implementata, o data cu inceperea noului an scolar, si in judetul Constanta. Intr-o prima faza, descentralizarea invatamantului preuniversitar va cuprinde maximum 15 judete din tara, alese conform unor criterii bine stabilite, printre care si unele ce se refera la reprezentativitatea scolilor respective pe plan national. Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii sunt de parere ca acest proces va dura in jur de 3 ani de zile.

O astfel de strategie, conform MEdC, se impune deoarece programul similar care a functionat la nivelul tarii pana in prezent a fost atat de slab organizat incat a avut ca efect secundar stagnarea oricaror finantari venite din partea Bancii Mondiale.
Noul proiect urmareste dezvoltarea unitatilor scolare in functie de zona si stabilirea bugetelor in functie de numarul de elevi. Printre propunerile inaintate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta se numara si cele referitoare la punerea la dispozitia unitatilor scolare a fondurilor necheltuite intr-un an si transformarea invatamantului de stat intr-unul public. MEdC a promis ca, pana in anul 2007, educatia va dispune de 6% din bugetul de stat.
Reteaua scolara va cuprinde un numar de scoli de centru care vor avea afiliate de la 5 pana la 10 unitati din localitatile din apropiere. Scolile cu clase I-IV din zonele rurale in care invata un numar mic de copii vor fi administrate de conducerile celor cu clase I-VIII sau I-X din localitatile mai mari aflate in apropiere. Conform normelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, nu vor fi totusi desfiintate scolile de centru care nu vor avea in total 200 de elevi. Noua lege cuprinde prevederi de finantare si administrare a patrimoniului inspectoratelor scolare. Astfel, s-a decis ca patrimoniul sa fie administrat de Consiliul Local, insa prin intermediul consiliilor conexe din cadrul unitatilor de invatamant urmarindu-se o crestere a deciziei la nivelul de scoli in acest sector. Instrainarea patrimoniului unitatilor scolare se va face numai cu acordul ministrului de resort.

Mai multe responsabilitati pentru directori

In ceea ce priveste conducerile unitatilor scolare, acestea se vor alege dupa anumite criterii si vor avea mult mai multa responsabilitate. Managerii vor fi instruiti corespunzator si nu vor mai avea obligativitate la norma didactica. Acestia se vor ocupa numai de probleme ce privesc administrarea unitatilor respective. Directorii vor sustine un concurs pe baza unei metodologii care va fi elaborata de MEdC, iar numirea pe post se va face cu avizul Consiliului Local. Directorul adjunct nu va mai fi ales de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta sau MEdC, ci de catre manager. Selectia directorilor adjuncti se va face prin respectarea unor principii care vor fi stabilite la nivel de minister. In scolile unde exista doua clase cu zece elevi, directorul va putea face una singura cu 20 de scolari, iar banii economisiti prin reducerea unei norme vor fi folositi in alte scopuri, in functie de decizia managerului. Bugetele scolilor vor fi administrate de manageri, acestia urmand sa stabileasca si prioritatile.

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă