Presedintii celor patru foste republici sovietice prooccidentale (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova) s-au reunit ieri la Kiev in cadrul summitului organizatiei lor comune, GUAM (initialele celor patru tari), axat in principal pe problema dependentei energetice fata de Rusia.
In cadrul summitului de doua zile urmeaza sa se decida reorganizarea acestei formule de consultare politica intr-o organizatie internationala sub denumirea „Pentru Democratie si Dezvoltare”, care, asa cum aprecia ieri presa rusa, risca sa dea o lovitura superputerii energetice a Rusiei. Luni, inaintea summitului, a avut loc o discutie GUAM-SUA.
Dorinta de a deveni cofondatori ai organizatiei „Pentru Democratie si Dezvoltare” si-au exprimat-o, pe langa cele patru tari din GUAM, si Polonia, Bulgaria si Romania. La Kiev sunt prezenti ca oaspeti presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, un reprezentant al Departamentului de Stat american, precum si emisari ai ONU si OSCE. Pentru prima oara, fostele republici sovietice vor crea o organizatie permanenta care nu include Rusia, ci de facto se opune acesteia, aprecia si publicatia Gazeta. Securitatea energetica a devenit primordiala in zilele noastre, este o reprezentare a independentei unui stat si contribuie la politica de independenta a acestuia, declara presedintele azer, Ilham Aliev, a carui tara detine importante rezerve de petrol si gaze si este implicata in proiecte internationale de transport al petrolului caspic. De altfel, el nu a dat importanta schimbarii statutului GUAM, abordand tematica energetica, si anume conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan si gazoductul Baku-Tbilisi-Erzerum, care „vor avea o influenta nu numai asupra energiei, ci si asupra proceselor politice in regiune”.
La Moscova, unul din consilierii presedintelui Putin pe probleme economice, declara ieri ca Rusia este dispusa sa fie lider in asigurarea cu petrol si gaze a Europei si garanteaza ca nu va folosi acest avantaj ca pe un instrument de presiune politica. Dar a lasat sa se inteleaga ca Rusia isi va continua expansiunea in domeniul livrarilor de resurse energetice in Europa, indiferent daca acest lucru place sau nu europenilor…