11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialInformatica, viitorul economiei

Informatica, viitorul economiei

Oamenii de afaceri constanteni au putut sa se familiarizeze, ieri, cu cele mai eficiente solutii necesare construirii unei afaceri durabile. Reunite in cadrul programului Solepad, alocutiunile specialistilor au vizat in special doi vectori: gasirea unor solutii IT pentru scaderea costurilor si posibilitatea de a obtine finantari nerambursabile sau partial rambursabile.
Programul Solepad 2006 a debutat, ieri la Constanta, in cadrul Hotelului Ibis, urmand sa ajunga in alte sapte orase din tara pana la finele anului.
La eveniment a fost prezent si vicepresedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Ion Danut Juganaru. Acesta a renuntat la discursurile clasice prilejuite de astfel de ocazii pentru a informa auditoriul ca solutiile IT sunt o necesitate pentru actualul mediu de afaceri. El a facut referire la taxa de mediu, a carei formula de calcul este extrem de dificila chiar si pentru un specialist, daraminte pentru un intreprinzator fara o pregatire universitara riguroasa. „Este nevoie de o solutie IT furnizata gratuit de o firma de specialitate”, a mentionat vicepresedintele CCINA, subliniind ca o astfel de abordare ar fi avantajoasa tuturor partilor implicate.

Concurenta acerba pe piata telecomunicatiilor

Evenimentul de ieri a fost deschis de reprezentantii unei companii de telefonie mobila, care au prezentat cele mai recente oferte pentru companiile mici si mijlocii. In replica, specialistii altor societati au prezentat modalitatile de scadere a costurilor de telecomunicatii folosind tehnologia Voice Over IP sau solutii integrate pentru servicii de date si acces la internet. Sistemele informatice au mai fost prezentate ca suport pentru o abordare de tip Business Intelligence, iar reprezentantii altor societati au sustinut o scurta prezentare a solutiilor pentru optimizarea serviciilor de comunicatii si IT.

Fonduri nerambursabile pe baza de proiecte

A doua parte a conferintei a fost dedicata posibilitatii de a obtine fonduri nerambursabile sau finantari partial rambursabile.
Au luat cuvantul reprezentantii unor banci comerciale, dar si ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, care au prezentat rolul ministerului in sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri structurale. Calin Tatomir, reprezentantul unei firme de avocatura specializate in servicii de consultanta, a precizat ca exista atat de multe finantari nerambursabile si partial rambursabile, incat beneficiarii pot fi incurcati.
„Exista fonduri de preaderare, fonduri structurale, fonduri europene de cercetare, cursuri de scolarizare, programe de finantare a institutiilor statului”, a precizat acesta.
Sansa pentru intreprinzatori este enorma. In Polonia, de exemplu, numai anul trecut au existat 240 de programe de finantare, iar Romania se va apropia, in curand, de aceasta cifra.
Concluzia dezbaterii a fost ca bani sunt si ca, in viitor, vor exista fonduri si mai mari. Important este ca oamenii de afaceri sa intocmeasca proiecte viabile pentru a le putea accesa.

Cele mai citite

Între ecrane și rafturi, românii preferă experiența magazinelor fizice

Într-o epocă dominată de click-uri și coșuri virtuale, clasicele cumpărături din magazine rămân aproape de preferințele românilor În ultimii ani, comerțul online a cunoscut o...

Radu Drăgușin inclus în echipa etapei de către o legendă Premier League

Radu Drăgușin a fost inclus în echipa etapei din Premier League de fostul atacant Troy Deeney, în prezent analist la BBC, după ce românul...

Guvernul a aprobat proiectul pentru achiziția a 32 de avioane F-35 de la SUA, în valoare de 6,5 miliarde dolari

Guvernul României a aprobat și va trimite în Parlament un proiect de lege care prevede achiziția a 32 de avioane militare F-35 Lightning din...
Ultima oră
Pe aceeași temă