12.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialPiata din Ungaria, invadata cu alcoolde contrabanda din Transilvania

Piata din Ungaria, invadata cu alcoolde contrabanda din Transilvania

Evaziunea fiscala s-a regionalizat. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu , s-a intalnit cu reprezentanti ai institutiilor fiscale din Transilvania la Cluj-Napoca, cu care a vorbit despre diferitele tipuri de evaziune din diversele regiuni ale tarii. Demnitarul a declarat ca evaziunea din domeniul industriei alcoolului este o problema de nivel national, dar acesta se manifesta mai puternic in Transilvania.
Autoritatile maghiare s-au plans ca piata din Ungaria a fost invadata de produse alcoolice cumparate fara taxe vamale de la duty-free-urile de la frontiera de vest a Romaniei. Bodu a spus ca va propune desfiintarea acestor magazine de la frontiera. Unitatile de acest gen vor ramane in functiune doar in aeroporturi.
In schimb, in Moldova, pietele sunt invadate cu tigari ieftine, aduse prin contrabanda din Ucraina si din Republica Moldova. Presedintele ANAF sustine ca autoritatile nu se pot lupta cu acest fenomen pentru ca tigarile nu sunt aduse cu vaporul, ci cu sacosa. Ele sunt transportate de oameni care calatoresc cu masinile personale, cu microbuze sau cu trenuri obisnuite.
In sudul tarii, cea mai mare evaziune este cea din domeniul petrolului. Rafinariile vand cantitati mari de uleiuri minerale, pentru care nu platesc accize. Oficial, din acestea sunt fabricate apoi diferite vopsele. Numai ca in benzinarii, uleiurile sunt combinate si rezulta un combustibil de buna calitate, livrat la pompa drept carburant.
Bodu este de parere ca marea majoritate a carburantilor de pe piata sunt obtinuti astfel. Practic, potrivit expertilor ANAF, 70 la suta dintre uleiurile vandute de rafinarii devin combustibil. El a propus ca si aceste uleiuri sa fie accizate, insa ideea lansata de el nu a fost agreata de Guvern. Asa ca ANAF va propune ca accizele sa fie incasate in functie de cantitatea de combustibil livrata la pompele de benzina si sa nu mai fie calculate in functie de cantitatea de carburant declarata in actele oficiale ale rafinariilor. Expertii ANAF au calculat ca la o rafinarie cu o cifra de afaceri de 180 de miliarde RON, ar incasa circa 60 de milioane de euro daca s-ar aplica masura respectiva.
Acestea nu sunt, insa, singurele domenii in care evaziunea fiscala este ingrijoratoare. Sebastian Bodu a vorbit despre afacerile ilegale cu lemn din zona Secuimii si din zona Moldovei. El a spus ca este vorba de defrisari ilegale in urma carora arborii taiati sunt transportati noaptea, iar apoi sunt vanduti fara acte. Presedintele ANAF a adaugat ca fenomenul a mai scazut dupa ce inspectorii financiari au inceput operatiunea „Gaterul”, in urma careia au verificat mai multe societati care deruleaza afaceri in domeniu.

Cele mai citite

Adrian Câciu: Creșterea redevențelor, a TVA, plafonarea salariilor și pensiilor vor fi doar discuții în 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026 Ministrul Investițiilor  și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a...

Hezbollah a vrut să-l ucidă pe Netanyahu în casa lui cu o dronă

O dronă lansată de Hezbollah din Liban care a explodat sâmbătă dimineață în orașul Caesarea, situat în centrul litoralului, a vizat locuința privată a...

Peste 400 de morți în nordul Fâșiei Gaza în două săptămâni de ofensivă israeliană

Apărarea civilă din Gaza a anunţat sâmbătă că peste 400 de persoane au murit de la începutul ofensivei armatei israeliene asupra nordului teritoriului, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă