-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialInceput timid pentru inchirierea de software

Inceput timid pentru inchirierea de software

Dupa masini, sedii, echipamente, firmele autohtone pot sa inchirieze si pachetele de software necesare pentru a-si desfasura activitatea. Cu o istorie de doar cateva luni pe piata locala, inchirierea clasica de software si leasingul sunt inca o prezenta timida, dar careia o buna parte din marii jucatori ii prevestec un viitor stralucit.

„Noi am lansat in iulie 2005 pe piata romaneasca, in premiera, solutia de finantare in leasing pentru produsele Autodesk utilizate in proiectare asistata de calculator. Contractul se incheie pe o perioada de doi ani. Solutia de finantare pentru cumpararea de software Autodesk se adreseaza atat companiilor mici si medii cu resurse limitate, cat si companiilor mari care au un buget bine programat pentru achizitii”, a afirmat Gabriela Mechea, director general la GECAD NET, unul dintre pionierii din domeniu. Aceeasi companie ofera un pachet tehnologic de securitate – Sentinet – bazat pe o solutie financiara tip abonament. Compania-client plateste lunar o suma ce reprezinta contravaloarea unor servicii de securitate IT. De asemenea, la sfarsitul anului trecut, Microsoft a lansat programul Open Value Subscription (OVS), pentru inchirierea produselor software sau achizitia acestora in rate. Potrivit Microsoft, inchirierea de software reprezinta un cost, nu o investitie ce se poate devaloriza in timp. In plus, la inchirierea unui produs software Microsoft prin OVS, upgrade-ul este inclus.
In schimb, marii furnizori de solutii software pentru afaceri nu se grabesc sa vina cu astfel de oferte pe piata locala. In Romania, IBM nu are program pentru leasing sau inchiriere produse software. Totodata, Oracle nu are in portofoliul sau nici o oferta pentru inchirierea sau leasing-ul de software. Nici SAP nu are vreo astfel de oferta, fiind insa posibil ca un atare mecanism sa fie pus in practica de catre distribuitorii sai.
Cei care ofera software in chirie sau leasing sustin ca deja exista o piata semnificativa. „Cel putin in segmentul reprezentat de produsele Autodesk exista cerere pentru asemenea solutii de finantare. Nu toate companiile isi permit sa finanteze din resursele proprii si imediat achizitii care se pot ridica la cateva mii de euro. In plus, firmele mai mari pot apela la leasing pentru a-si gestiona mai bine cheltuielile si amortizarile. Estimam ca programul ne-a ajutat sa ne sporim portofoliul de clienti pentru aceste produse cu 20% in primele sase luni”, a mai spus Gabriela Mechea. In opinia sa, segmentul va creste. „Chiar daca in Romania nu se manifesta inca accentuat, tendinta mondiala este ca achizitiile din domeniul IT, fie ca sunt hardware, software sau servicii, sa se realizeze fie prin inchiriere, pe baza de abonament sau leasing”, a incheiat Gabriela Mechea.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă