In dimineata de 26 ianuarie a.c., cartierul craiovean Lapus era zguduit de o deflagratie extrem de puternica, care a spulberat centrala termica dintre blocuri din cauza acumularii de gaze. La aproape o ora si jumatate, o alta explozie – de data aceasta intr-un apartament de la parterul unui bloc din apropiere – a ingrozit toti oamenii, multi crezand ca va fi ras de pe suprafata pamantului intregul cartier. Totul pornise de la o fisura intr-o conducta subterana de gaze – o gaura de nici un centimetru diametru -, suficienta insa pentru ca metanul sa tasneasca cu presiune in sistemul de canalizare al zonei. Acum, la o luna de la dezastru, sinistratii si edilii se injura reciproc.
Bani doar de la primarie
In prezent, sutele de ferestre distruse de suflul exploziei, de la toate blocurile din jur, au fost inlocuite cu termopane. De asemenea, si scoala generala de acolo si-a reluat cursurile. Proprietarii din zona afectata erau insa nemultumiti pentru ca edilii nu se aratau dispusi sa le repare si usile sau peretii din interioarele locuintelor, daramate si acestea in aceleasi imprejurari. Dupa multe polemici cu proprietarii apartamentelor devastate, autoritatile locale au decis sa se implice si in reparatiile interioare, ajutandu-i pe oameni. Lucrarile de reparatii din locuintele afectate de explozia centralei nu s-au incheiat inca, iar oamenii nu sunt pe deplin multumiti nici acum. Si asta nu din cauza calitatii prestatiilor, cat mai ales pentru ca s-au cam saturat sa stea cu locuintele in „santier”. De partea cealalta, autoritatile locale spun ca au facut tot ce au putut. „Pana acum, toate oalele sparte au fost suportate din bugetul local. Cu totul, pagubele se ridica la peste 16 miliarde, in afara de cele din casele oamenilor – spune Antonie Aurel Solomon, proaspatul primar PD al Craiovei. Oamenii sunt tot nemultumiti. Au venit unii si ne-au cerut sa le cumparam si perdele noi pentru ferestre. Noi facem tot ce putem, constienti ca nu-i vom putea multumi pe toti, iar unii chiar ne vor injura dupa ce vom termina reparatiile. Tot ceea ce am facut am facut pentru ca am gandit cu sufletul. Normal era sa aiba si ei locuintele asigurate, insa nimeni nu avea acolo locuintele asigurate. De asemenea, am suportat de la bugetul local si reparatiile masinilor distruse de explozie”. Totusi, primarul craiovean asteapta sa primeasca un sprijin financiar, de 1,5 miliarde de lei vechi, si de la Consiliul Judetean Dolj. Din sponsorizari, la bugetul local s-au strans pana acum, pentru acest lucru, aproximativ 3,5 miliarde de lei. Pana la achitarea integrala a facturilor mai sunt insa ceva miliarde.
O casa pentru o… viata
In deflagratia de la punctul termic a pierit Doina Trica, salariata la acea centrala. Colegul ei, Danut Ibinceanu, a murit dupa sase zile, din cauza arsurilor si a complicatiilor generate de acestea. Doina locuia la etajul IV al blocului U2, cel lipit de punctul termic. Dupa tragedie, sotul acesteia a spus ca nu mai suporta nici zona si nici sa mai vada acea centrala termica, cerand o locuinta intr-o zona mai buna. Antonie Solomon l-a ajutat, dupa cum a declarat, sa-si rezolve problema: „I-am cumparat un apartament cu trei camere langa hotelul Jiul, in zona zero a orasului, cu aproape 60 de mii de euro. Banii i-am dat de la mine, nu din bugetul local al Craiovei”. In perspectiva, autoritatile locale se gandesc sa asigure punctele si centralele termice din oras. Acest lucru nu este, insa, asa de usor pe cat pare. Asiguratorii au devenit foarte sceptici in aceasta privinta, dupa tot ceea ce s-a intamplat pe 26 ianuarie a.c. Chiar si apartamentele de acolo sunt mai greu de asigurat acum, totodata scazandu-le si cota pe piata, pentru ca intreaga zona a fost declarata ca fiind de risc.
Deflagratie in bucataria unui sibian
O puternica explozie s-a produs, joi dimineata, la un imobil situat in municipiul Sibiu, pe strada Zavoi, in urma aprinderii unei acumulari de gaz metan in bucataria locuintei. Potrivit autoritatilor, proprietarul casei a incercat sa aprinda aragazul din incapere, moment in care s-a produs deflagratia.
In urma exploziei au rezultat pagube materiale, dar nu au fost inregistrate si victime omenesti. Barbatul care se afla in incapere a reusit sa scape cu doar cateva zgarieturi si un soc puternic provocat de spaima.
Pompierii si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au intervenit la locul exploziei, iar o echipa a „Distrigaz” investigheaza posibilele cauze ale deflagratiei. Pana la clarificarea accidentului, se presupune ca acumularea de gaz metan a aparut in incapere din cauza functionarii necorespunzatoare a unei improvizatii efectuate la alimentarea aragazului.