5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficit comercial record, determinat de amatorismul autoritatilor

Deficit comercial record, determinat de amatorismul autoritatilor

Asociatiile membre ale Consiliului de Export al Romaniei au atacat ieri politicile economice si monetare ale Bancii Nationale si ale Guvernului (in primul rand cele legate de cursul monedei nationale), afirmand ca amatorismul acestora a dus la un deficit-record al balantei de plati a Romaniei pe anul trecut de peste 10 miliarde euro.
„BNR, pe altarul catorva zecimale de inflatie castigate anul trecut fata de 2004 (ratand in final tinta de inflatie promisa), a sacrificat soarta a 100.000 de salariati din sectoarele de export care au devenit someri, peste 1.000 de firme care au dat faliment, iar pierderile exportatorilor s-au ridicat la circa 150.000 miliarde lei vechi, fata de 1,5 miliarde cat a fost sprijinul nerambursabil de la bugetul de stat (adica 0,001% din pierderi)”, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. „Acest mod de lucru ne duce cu pasi repezi la falimentul mai multor ramuri din industrie. Noi ne injumatatim. Sectorul nostru a scazut la toate capitolele, cu valori cuprinse intre 30% si 50%”, a explicat Maria Grapini, presedinta patronatului din industria usoara – FEPAIUS.
Principala nemultumire a exportatorilor este legata de intarirea continua a leului. „De fiecare data cand am reclamat intarirea leului, BNR a incercat sa ne convinga ca vom gasi efectele benefice in economie. Din pacate, nu le vedem. S-a spus ca vom avea aflux de investitii productive, dar noi avem tot investitii speculative. S-a spus ca vom avea o inflatie redusa, dar tinta nu a putut fi atinsa. S-a spus ca aceste importuri majorate, de peste 6 miliarde de euro, se vor regasi preponderent in echipamente, dar importurile de echipamente reprezinta doar 1,5% din total”, a mai punctat Mihai Ionescu.
Exportatorii sustin ca economia romaneasca va intra intr-un declin accelerat in urmatoarele luni in cazul in care va fi mentinuta actuala politica de curs. In primul rand, toate investitiile vor fi stopate, dupa care societatile vor incepe sa se inchida. De asemenea, reprezentantii exportatorilor sustin ca in prezent se confrunta cu o deflatie de 18% pentru produsele vandute la extern si o inflatie cumulata pe ultimii doi ani de 22%. Efectul total al acestor factori este de 40%. Patronatele au mai cerut un moratoriu de inghetare a parafiscalitatii in acest an.

Eximbank si-a pus infuzia de capital in depozit la BNR

Reprezentantii principalelor industrii exportatoare din Romania au acuzat ieri vehement Eximbank ca a preferat sa-si depuna banii obtinuti de la majorarea de capital in depozit pentru a obtine dobanda in loc sa sprijine exporturile. „Ne-am luptat mai bine de sase luni explicand autoritatilor ca este necesara capitalizarea Eximbank pentru a putea sprijini exportatorii. Dupa ce am obtinut majorarea de capital, Eximbank nu a avut nici o politica de sprijin a exportatorilor si a depus banii in depozit la BNR pentru a obtine dobanda”, a explicat Maria Grapini, presedinta patronatului din industria usoara FEPAIUS. Potrivit informatiilor obtinute de exportatori, Eximbank a dus in depozit aproximativ 660 milioane lei noi, cu o dobanda de 8,5% pe an.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă