21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMii de bacauani traiesc sub pragul saraciei

Mii de bacauani traiesc sub pragul saraciei

Mii de bacauani traiesc la limita de subzistenta. Ei nu au resurse financiare pentru satisfacerea nevoilor de baza – hrana, locuinta, haine. Majoritatea traiesc in mediul rural. Aici saracia determina boli grave, precum tuberculoza sau cancerul.

Directia de Munca Bacau are in evidenta circa 12.000 de familii beneficiare de venitul minim garantat.
Pentru alte 35.000 de persoane se platesc ajutoare de caldura. Dintre acestia, 500 au declarat ca nu obtin nici un venit.
Alti 14.500 de bacauani sunt in somaj, mai mult de jumatate dintre acestia fara a mai beneficia de indemnizatie, intrucat perioada de acordare a acestui ajutor s-a incheiat pentru ei.

Saracia este evidenta mai ales la tara

Comunele care se confrunta cu o saracie lucie sunt Blagesti, Corbasca, Rachitoasa, Gaiceana, Ungureni, Colonesti, Cotofanesti, dar si orasele Darmanesti si Bu-husi. Numai in acest an Consiliul Judetean a cheltuit din bugetul sau peste 47,3 miliarde de lei vechi pentru beneficiarii venitului minim garantat.
Si, de parca saracia nu este de ajuns, in unele zone banii au fost distribuiti catre beneficiari cu intarzieri de luni intregi, pentru ca primarii au uitat sa transmita la Directia Muncii lista cu beneficiarii ajutoarelor sociale.
„Din pacate, unii primari uita sa-si mai indeplineasca si aceasta obligatie legala, a declarat Gheorghe Apostu, directorul Directiei de Munca. Au fost situatii cand din aceasta cauza plata ajutoarelor sociale s-a facut cu intarzieri foarte mari, iar in unele comune banii au ajuns doar de doua ori intr-un an. Cred ca aici primarii sunt vinovati de starea saraciei din comune, pentru ca nu sunt buni gospodari. Ei trebuie sa fie cei care sa atraga fonduri in comune, sa fie ca un director de firma care tot timpul e preocupat de atragere de fonduri”.

Tinerii si pensionarii sunt cei mai afectati

Cei mai afectati de saracie sunt tinerii, somerii si pensionarii. Multi dintre ei traiesc laolalta, in aceeasi ograda, de cele mai multe ori limitata la o casa de cativa metri patrati si doua-trei oratanii in batatura. Viata searbada si grea de la sat ii determina pe copii sa abandoneze scoala si sa munceasca cu ziua alaturi de parinti, pentru a mai aduce un ban in casa. O bucata de mamaliga si niste cartofi fierti reprezinta singura lor masa, impartita si reimpartita, ca sa ajunga pentru toti. Tinerii nu au posibilitati sa-si intemeieze o familie, iar batranii, bolnavi si singuri, ajung sa-si doreasca sfarsitul pentru a scapa de chinul de a mai trai. „Sunt oameni saraci, chiar si anchetele sociale pe care le-am efectuat in intreg judetul au dovedit acest lucru, mai spune directorul Apostu. Este dureros ca in secolul XXI se mai intampla asa ceva, mai sunt copii care nu au ce manca, batrani care au uitat de gustul carnii si tineri care nu-si vad nici un rost in viata din cauza lipsei banilor”. Iar numarul lor este impresionant, intr-o lume care se vrea occidentala, intr-un judet care odata era printre primele judete din tara.

Cele mai citite

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...
Ultima oră
Pe aceeași temă