Postul Craciunului inseamna cumpatare trupeasca si virtute morala. Efectele binefacatoare ale acestei perioade de abstinenta sunt recunoscute de medicina. Organismul este purificat de toxine, se innoieste, iar unele boli se vindeca. Dupa aceasta perioada, cand alimentatia bogata este permisa, organismul este supus unor transformari de adaptare. De aceea, medicii recomanda un comportament alimentar corect.
Alimentatie rationala
Pentru evitarea efectelor nedorite ale ingerarii bruste de alimente bogate in grasimi, proteine si dulciuri, dr. Viorel T. Mogos, seful sectiei de Terapie Intensiva de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli metabolice „Prof. dr. Paulescu”, ne-a declarat ca „realimentarea nu trebuie sa se instituie abuziv, ci progresiv, cautandu-se pe cat posibil ratia calorica adecvata organismului”. Specialistul sfatuieste sa se guste din alimente, astfel incat sa nu se termine fiecare fel de mancare pus in farfurie. „Chiar daca un produs creeaza o mare placere gustativa (cum ar fi de pilda soricul), cea mai mare parte a nutritiei nu trebuie concentrata cu astfel de delicatese. Consumul de alcool trebuie facut cu moderatie si preferabil dupa indgestia de produse nutritive”, a mai spus dr. Viorel T. Mogos. Nu este recomandat nici abuzul de medicamente pentru digestie, cum ar fi, de pilda, triferment, in scopul de a ingera o cantitate mai mare de alimente carora organismul sa le poata face fata din punct de vedere digestiv.
Activitati fizice usoare
De asemenea, medicii recomanda sa nu se amestece mai multe feluri de mancare. De exemplu, fructele si dulciurile trebuie sa se consume separat. Si asta deoarece apar o serie de manifestari neplacute atunci cand se amesteca proteine, glucide, lipide. Un alt secret medical este acela ca intre mese sa se desfasoare activitati fizice usoare sau moderate pentru a facilita consumul de calorii ingerate. Chiar dupa terminarea mesei bogate este recomandat ca timp de un sfert de ora sa se faca o mica plimbare sau cateva activitati gospodaresti.
Disconfort digestiv
Dr. Viorel T. Mogos a explicat ca alimentatia bogata in grasimi animale (friptura, toba, jumari, piftii, ciorba grasa etc.), dar si a desertului (torturi, cozonac), toate combinate cu alcool duc la o supraalimentare. Dupa post, organismul este slab pregatit pentru a primi o astfel de alimentatie. Astfel, apar greata, disconfortul digestiv, diaree, colici biliare. Mai grav este atunci cand se instaleaza pancreatita acuta (in special dupa consumul abuziv de grasimi si alcool) sau crizele de angina pectorala. In aceasta ultima situatie, daca pacientul prezinta o boala coronariana ischemica latenta, este posibil ca aceasta sa se manifeste. Puseurile hipertensive sunt cauzate de consumul mare de produse sarate care favorizeaza cresterile de tensiune. Nutritionistii recomanda sa se bea ceai dupa mese. Chiar o cafea pe zi este binevenita datorita faptului ca este un bun diuretic si usor laxativ. Alimentele bogate in grasimi trebuie consumate alaturi de legume, deoarece acestea absorb mai usor grasimile.