Decodarea anomaliilor genetice in cancer
Institutul National American de Sanatate a anuntat lansarea unui proiect-pilot pentru decodarea si inregistrarea tuturor anomaliilor genetice care contribuie la dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer. Mai complex decat stabilirea genomului uman, acest proiect, de 100 de milioane de dolari, dezvoltat pe o durata de trei ani, ar putea conduce intr-o zi la noi tratamente impotriva maladiei, precum si la noi tehnici de diagnosticare, mai eficiente. Specialistii au precizat ca, datorita tehnologiilor avansate, pe baza genomului uman si ca urmare a recentelor reusite in exploatarea datelor genetice legate de diferite forme cunoscute de cancer, este posibila tentativa de a decoda si a inregistra toate mutatiile genetice umane legate de diferite forme cunoscute de cancer. Acest proiect se va concentra, intr-o prima etapa, numai pe cateva tipuri de cancer, care vor putea ajuta la determinarea fezabilitatii unui proiect mai extins.
Donatie pentru terapia prin joc
O donatie importanta a fost facuta Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” pentru continuarea traditiei privind terapia prin joc. Astfel, se asigura spitalului jocuri si materiale educationale pentru un an, biblioteca fiind completata cu peste 100 de titluri din colectii pentru copii si tineret. „Terapia prin joc are efecte benefice asupra copiilor bolnavi, contribuind la procesul lor de vindecare. Aceasta terapie stimuleaza activitatea neuropsihica, motorie si afectiva a micilor pacienti. In plus, apar efecte mai putin vizibile, dar de profunzime, cum ar fi intarirea sistemului imunitar. Prin joc, copilul uita de boala si percepe spitalizarea mai prietenoasa.”, a declarat prof. dr. Adrian Georgescu, directorul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”. Inca de acum patru decenii, la IOMC educatorii derulau activitati destinate recreerii pacientilor, iar dupa 1990 aici s-au desfasurat programe complete de terapie prin joc, alaturi de Fundatia „Inocenti”.
Datoriile catre farmacisti – platite
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii au dus la bun sfarsit plata datoriilor catre farmacisti, pana in 20 decembrie fiind platite integral arieratele din ambulator pentru 2004, iar pe 2005 au fost platite datoriile acumulate pana in 10 martie – potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM). Platile pentru consumul curent se efectueaza in interiorul termenului-limita agreat, de 90 de zile, potrivit Memorandumului semnat intre autoritati si reprezentantii industriei farmaceutice. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca peste 270 de milioane de lei noi, din ultima rectificare a bugetului, sunt folosite pentru stingerea integrala a datoriilor din anii 2003 si 2004 fata de farmacii. In conditiile in care vor fi achitate si datoriile aferente consumului de medicamente si materiale sanitare din spitale, 2006 va reprezenta primul an in care activitatea nu va fi grevata de datoriile anilor precedenti, apreciaza ARPIM. CNAS a beneficiat, prin rectificarea bugetara, de o suplimentare de fonduri de 810 milioane de lei noi, provenita in majoritate din rezervele CNAS acumulate in anii trecuti, rezerve care astfel au fost utilizate in totalitate.