Companiile romanesti specializate in industrializarea carnii de pasare se pregatesc sa recucereasca piata Federatiei Ruse, abandonata in ultimii ani. Nici anul acesta si nici in anii precedenti puii romanesti nu s-au mai aflat in cratitele rusilor, insa Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) isi propune sa schimbe aceasta stare de lucruri si sa ajunga, in 2013, la o cantitate de 10.000 de tone exportate in Rusia. Potrivit presedintelui UCPR, Ilie Van, in 2025 cantitatea de carne de pui care va lua drumul Kremlinului va creste la 13.000 de tone pe an.
Totusi, ca strategie pe termen lung, principala piata de export pentru carnea de pui romaneasca va ramane in Uniunea Europeana. Cantitatile exportate in tarile comunitare au crescut constant, de la 5.000 de tone in 2003 la 7.200 de tone anul trecut.
Ca previziune, UCPR estimeaza ca in 2013 vom exporta in tarile UE 20.000 de tone, cantitatea urmand sa creasca la 22.000 de tone in 2025. Si celelalte tari din Europa (extracomunitare) sunt in atentia crescatorilor de pui din Romania. In 2003, spre aceste state s-au indreptat doar 200 de tone, anul trecut exporturile au fost stopate, dar se spera ca in 2013 ele sa ajunga la 5.000 de tone.
In ceea ce priveste alte tari din lume, in afara de zonele mentionate, exporturile romanesti, inexistente in prezent, se intentioneaza a fi aduse la nivelul de 15.000 de tone in 2013.
Recuperare dificila a pietelor
Pietele pierdute in ultima perioada ca urmare a interzicerii temporare a exporturilor din cauza gripei aviare vor fi insa foarte greu de recucerit, spune directorul general al Avicola Calarasi, Gheorghe Dume. Societatea mentionata realiza pana de curand exporturi in tari ca Olanda, Germania si Regatul Unit. Cel mai cautat la export este pieptul de pui, care nu este foarte apreciat pe piata interna, romanii preferand pulpele.
„Va fi destul de dificil sa reintram pe aceste piete, insa speram ca nu imposibil”, ne-a declarat Dume. Intre timp, insa, directorul spune ca principalul obiectiv il reprezinta recucerirea pietei interne si acoperirea pierderilor. La jumatatea anului in curs, Avicola Calarasi inregistra pierderi de peste doua milioane de euro.
„Incercam sa inchidem anul pe zero, insa nu stiu daca va fi posibil”, a mai spus Gheorghe Dume. Potrivit estimarilor sale, societatea va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 25-30 milioane de euro.
Bani pentru retehnologizare
Necesarul de investitii pentru primii doi ani de dupa aderarea la Uniunea Europeana a fost calculat de Ilie Van ca ridicandu-se la 412 milioane de euro.
El a precizat ca aceasta suma reprezinta necesarul pentru tehnologizare si retehnologizare, pentru ca unele intreprinderi vor trebui remodernizate, ca urmare a aparitiei unor noi tehnologii si reglementari comunitare in domeniu. Din suma totala, cea mai importanta parte, de 120 milioane de euro, va fi destinata programelor de biosecuritate. Pentru modernizarea abatoarelor si a fabricilor de procesare se estimeaza un necesar de investitii de 90 milioane de euro, alti 60 milioane trebuind sa fie alocati pentru modernizarea statiilor de epurare, a platformelor de gunoi si a altor facilitati pentru protectia mediului.
Totodata, preconizata modernizare a fermelor de crestere a pasarilor pentru carne (aproximativ 1.000 de hale) va „inghiti” nu mai putin de 40 milioane de euro. In halele de reproductie (in numar de 450) se vor investi pentru modernizare 27 milioane de euro pana in 2009.
Vom numara mai multe oua
Productia de carne de pasare din Romania realizata in sistem industrializat va creste pana in 2013 la valoarea de 528.000 de tone, fata de nivelul de 310.000 tone prognozat pentru anul in curs, este de parere Ilie Van. El a precizat ca productia se refera la carnea de pasare in viu.
„In 2006, productia de carne de pasare in viu va fi de circa 310.000 tone, iar cea de carne abatorizata va fi de 242.000 tone. Comparativ, in 2013 vom ajunge la un nivel de circa 528.000 tone de carne in viu si 412.000 tone carne abatorizata”, a spus Van.
Productia de carne de pasare in viu in primele sase luni ale anului in curs a crescut cu 9% fata de perioada similara a anului trecut, la circa 109.000 tone, iar productia de oua a fost de circa 560 milioane de bucati, potrivit datelor UCPR.
Consumul anual de carne de pasare in Romania, de circa 27 kg/cap locuitor, se va mentine la un nivel similar in 2013, cand va fi de 28 kg/cap locuitor, conform presedintelui UCPR.
Pe de alta parte, si consumul de oua al romanilor va trebui sa creasca in urmatorii ani. Daca in 1990 fiecare roman manca, in medie, 267 de oua anual, zece ani mai tarziu consumul s-a redus la numai 158. In ultimii sase ani, insa, ouale consumate de romani au inceput sa fie din ce in ce mai multe. In 2003, romanul a mancat 185 de oua, iar anul trecut cifra a ajuns la 204.
Potrivit estimarilor UCPR, fiecare roman va ajunge in 2013 sa manance 280 de oua, valoarea urmand sa se mentina si la nivelul anului 2025.
Noi conditii pentru exportatorii de animale si produse de origine animala in Rusia
Exporturile de animale vii si produse de origine animala din Romania in Rusia vor fi realizate, incepand cu 1 ianuarie 2007, numai din unitati aprobate de Uniunea Europeana pentru schimburi intracomunitare, care au fost supuse inspectiei unor specialisti romani si rusi. Totodata, exporturile de animale vii si produse de origine animala catre Rusia vor putea fi efectuate numai insotite de certificate sanitar-veterinare agreate de UE si Rusia, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Unitatile romanesti interesate de livrarea produselor catre Federatia Rusa vor fi inspectate inainte de 1 ianuarie 2007, urmand sa adreseze o invitatie oficiala autoritatii veterinare centrale din Rusia in acest sens, potrivit unui comunicat al Autoritatii.