10.2 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialDispute etnice cu placutele bilingve

Dispute etnice cu placutele bilingve

Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a ajuns din nou in centrul unui conflict, provocat de radicalii maghiari. Membrii Comitetului de Initiativa „Bolyai” (CIB), care militeaza pentru infiintarea unei universitati maghiare de stat in Transilvania, au provocat un adevarat scandal prin tentativa de a instala placute in limba maghiara in incinta UBB.

Primele semne ale conflictului au inceput de marti. Membrii CIB au convocat o conferinta de presa prin intermediul unor SMS-uri. La intrunire au fost invitati, insa, doar anumiti ziaristi, carora li s-a transmis ca invitatia este confidentiala. La ora 11.00, reprezentantul comitetului, lectorul universitar Peter Hantz, a convocat o conferinta de presa pe trotuarul din fata unei cladiri situate peste drum de sediul universitatii clujene. Aici, el a prezentat placutele inscriptionate in limba maghiara pe care doreste sa le instaleze in toate cladirile UBB. Intre timp, la sediul institutiei de invatamant superior au fost chemati jandarmi si ofiteri ai SRI.

Pelerinaj la facultati

Peter Hantz a comandat trei taxiuri, in care i-a invitat pe jurnalisti sa se urce. Convoiul a oprit in fata sediului filialei UDMR, unde Peter Hantz a anuntat cladirile in care doreste sa instaleze placute. El a pornit pe jos spre imobilul ce gazduieste Facultatea de Chimie, unde a reusit sa monteze placute cu inscriptia „Fumatul interzis” in limba maghiara. Tot pe jos, reprezentantul CIB a pornit spre sediul Facultatii de Litere. Aici, conducerea universitatii a restrictionat accesul, provocand un scandal imens. Cu toate ca jurnalistii au fost tinuti in fata usii, Peter Hantz a reusit sa se strecoare inauntru si sa monteze doua placute. Scena s-a repetat la sediul Rectoratului. Si aici, pe hol, lectorul universitar maghiar a reusit sa instaleze doua placute, in timp ce paznicii se luptau cu jurnalistii care vroiau sa imortalizeze evenimentul. De asemenea, reprezentantul Comitetului de Initiativa „Bolyai” a incercat sa monteze o placuta cu inscriptii in limbile romana, maghiara, engleza si latina pe peretele exterior al cladirii Colegium Academicum. El a fost, insa, oprit de paznici pentru ca nu avea autorizatie eliberata de primarie.

Acces restrictionat

La ora inchiderii editiei, universitatea parea o institutie sub asediu. Studentii aveau acces in cladiri doar pe baza legitimatiilor eliberate de universitate, iar cadrele didactice trebuiau sa fie recunoscute de catre portari pentru a fi lasate sa intre la cursuri. Purtatorul de cuvant al UBB, Cristina Nistor, a spus ca masurile restrictive au avut ca scop doar impiedicarea unor manifestari ilegale in incinta institutiei. Ea a mai afirmat ca autorii instalarii placutelor vor trebui sa suporte consecintele gestului lor.
Angajatii universitatii clujene au dat jos placutele inscriptionate in limba maghiara. Peter Hantz a spus ca acest gest arata intoleranta si nationalismul conducerii universitatii. El a adaugat ca, daca va fi concediat, va avea suficient timp sa scrie trei carti stiintifice, la care a si inceput sa lucreze. Lectorul universitar a precizat ca va monta pana la urma toate placutele pe care le-a pregatit. Actiunea reprezentantului CIB a dezbinat cadrele didactice de origine maghiara. In timp ce unii sustin acest gest, altii considera ca el ar putea provoca noi tensiuni etnice in Cluj.

Cele mai citite

AEK Atena și PAOK Salonic au remizat 1-1 în derby-ul din Grecia! Răzvan Lucescu a avut o criză de nervi

AEK Atena și PAOK Salonic au încheiat la egalitate, scor 1-1, în etapa a 8-a din campionatul grec, într-o confruntare marcată de tensiuni pe...

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Striperul Ciucă face furo(u)ri – Academia Catavencu

Nicolae Ciucă, perseverentul candidat care și-a pus pe afișe titulatura general (r), crezând că ne dă gata, se avântă din nou pe tărâmul...
Ultima oră
Pe aceeași temă