1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zilei150 de miliarde euro vor fi investiți în țările membre ale Inițiativei...

150 de miliarde euro vor fi investiți în țările membre ale Inițiativei celor Trei Mări

150 de miliarde de euro se vor investi în țările membre ale Inițiativei, a anunțat Jean Claude Juncker, prezent la summitul de la București. Responsabilă din partea Comisiei pentru proiect, a detaliat președintele Comisiei Europene, e comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Crețu. Banii vor fi investiți în proiecte vizând domeniul  energetic, digital și al transportului – care, s-au pus de acord liderii prezenți, vor fi cele trei axe prioritare de dezvoltare integrată a regiunii.

Cu excepția Austriei, toate cele 12 state-membre ale Inițiavei celor Trei Mări sunt țări din fostul bloc socialist. Anul acesta Germania a acceptat statutului de partener al Inițiativei. Faptul nu poate decât să bucure, întrucât în actualul context, cum a observat secretarul pentru Energie al Statelor Unite Rick Perry, prezența Rusiei devine tot mai agresivă. „Această dependenţă a Europei pentru gazul rusesc a crescut de la 30% la peste 40%, fapt care creează îngrijorări“, a spus Perry la summit.

Prezent în secțiunea Forumul de Afaceri, în cadrul panelului dedicat strategiilor de creștere prin inovare, ministrul pentru mediul de afaceri Ștefan Radu Oprea a avansat mai multe propuneri vizând dezvoltarea integrată a regiunii: „Am propus crearea unei rețele de incubatoare sub egida 3SI, pentru a oferi firmelor posibilitatea de a schimba informații și know-how. De asemenea, am propus implicarea Fondului de investiții al Inițiativei Celor Trei Mări în finanțarea start-up-urilor. Din perspectiva deținerii președinției Consiliului UE în primul semestru al anului viitor, avem intenția să adaptăm Small Business Act la noua eră a digitalizării”, a declarat ministrul.

Din Inițiativa celor Trei Mări fac parte Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Inițiativa își propune, ca scop fundamental, intensificarea cooperării între statele membre, modernizarea infrastructurii și consolidarea independenței energetice. Summitul de la București este al treilea de la crearea Inițiativei, în 2015.

 

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă