2.6 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialAbandonul scolar - un fenomen al invatamantului sibian

Abandonul scolar – un fenomen al invatamantului sibian

Peste 1.700 de tineri din judetul Sibiu, incadrati in diversele forme de pregatire scolara, au abandonat studiile in ultimii doi ani, iar alti aproape 3.000 de elevi pana la clasa a XII-a au avut probleme de indisciplina din cauza carora au incheiat anul de studii 2006 cu nota scazuta la purtare. Intr-un raport intocmit de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, ce urmeaza sa fie prezentat in cadrul sedintei de joi a CJ, se arata ca pe langa performantele inregistrate, sistemul de invatamant preuniversitar da si dureroase rateuri.
Ca o explicatie a nivelului ridicat de abandon scolar, specialistii ISJ indica o lipsa tot mai mare de adecvare a sistemului de studii si specializare (pentru profilele scolare industriale) la situatia reala existenta pe piata muncii locala. In raport mai este mentionat ca cei mai multi tineri abandoneaza scoala la varste mici, cand se afla inca mult sub influenta familiilor.
Problemele familiale (parinti divortati, violente in familie, se manifesta ulterior in comportamentul social al copiilor, iar acestia se aleg cu note mici la purtare si in unele situatii cu eliminari temporare de la cursuri sau chiar cu exmatricularea disciplinara. In 2006, 333 de copii de clasele V-VIII au parasit scoala, alti 369 au plecat din scolile de arte si meserii, iar 156 de copii au abandonat studiile fara sa mai ajunga macar in clasa a V-a. Alti 133 de tineri au fost exmatriculati din cauza comportamentului violent sau a absentelor nemotivate acumulate in perioadele de studii.
Cifrele sunt sensibil egale pentru anul 2005, iar toate aceste date indica o accentuare a fenomenelor de abandon scolar, absenteism si comportament violent manifestat in scoli. Mai mult, faptul ca absolventii nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca in domeniile industriale, pentru care se presupune ca s-au pregatit si calificat in perioada scolara, se reflecta negativ in randurile adolescentilor care aleg sa renunte la scoala.
„Situatia disciplinara poate evidentia o eficienta scazuta a programelor educative, inadecvarea masurilor de combatere a absenteismului sau, poate, doar lipsa de atractivitate a unor activitati didactice. Identificarea cauzelor reale si a unor strategii eficiente de diminuare a celor doua fenomene devine un imperativ in fiecare unitate scolara”, se mai arata in raportul intocmit de reprezentantii ISJ.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă