Dupa o noapte incinsa de violente incendii de padure, situatia revenea ieri la normal in regiunea Halkidiki din nordul Greciei, iar turistii, printre care si multi romani, isi trageau rasuflarea dupa clipele de panica traite. Din fericire, nu s-a inregistrat nici o victima in randul conationalilor nostri. Un turist german s-a inecat incercand sa se retraga in mare din calea focului. Alte cateva zeci de persoane au fost spitalizate dupa ce au inhalat fum si au suferit arsuri.
Provocate de temperaturile extrem de ridicate – 44 de grade Celsius la umbra – din ultimele zile, incendiile au distrus zone din apropierea localitatilor Polyhronos, Hanioti, Pefkohori, Kassandriani, Pallinis, Kryopigi si Skioni, unde zeci de locuinte si masini au fost arse. Focul s-a extins pe o suprafata de 35 de kilometri pe bratul Kassandra al regiunii Halkidiki.
„Dezastru biblic”
Sute de hoteluri, case si tabere pentru copii au fost evacuate, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta din motive de siguranta. „Este un dezastru ecologic major”, a declarat primarul din Pallinis, in vreme ce prefectul zonei Halkidiki a descris totul ca pe „un dezastru biblic”.
Guvernul elen a declarat stare de urgenta si a trimis armata pentru a lupta cu focul. Doua sute de pompieri, 77 de vehicule speciale, zece avioane si trei elicoptere continuau, ieri, sa combata incendiile. Un total de 1.800 de persoane, in principal copii si batrani cu probleme respiratorii, precum si turisti, au fost evacuati din peninsula Kassandra, in cadrul unei ample operatiuni a Garzii de coasta, sprijinita de nave comerciale, ambarcatiuni particulare si de pescuit.
Stimulate de briza marina, flacarile s-au extins cu repeziciune in statiunile de coasta. „In cinci minute, copaci aflati la sute de metri departare de incendiu au luat foc”, relata un turist britanic. Mii de persoane au luat cu asalt plajele, dar nu pentru a se bucura de apa si razele soarelui, ci pentru a scapa din incercuirea flacarilor. Un turist german in varsta de 41 de ani s-a inecat pe cand incerca sa ajunga la bordul unei barci pneumatice pe care se aflau sotia si copilul sau. Sapte persoane cu arsuri de gradele unu si doi, alte doua cu afectiuni cardiace si zeci de oameni cu probleme respiratorii provocate de fum au fost spitalizate.
Romanii sunt
in siguranta
Avand in vedere ca zona Halkidiki se numara printre cele mai cautate destinatii turistice ale romanilor, MAE de la Bucuresti, Ambasada Romaniei la Atena si Consulatul General de la Salonic au instituit celule de criza pentru evaluarea situatiei. Persoanele care doresc sa afle informatii despre rudele sau prietenii aflati in concediu in regiunea Halkidiki pot contacta Directia Generala Afaceri Consulare la telefoanele 319.68.70, 319.68.71 sau 319.68.80.
Potrivit consulului Mihaela Porime, initial, un grup de 14 romani a cerut ajutorul Consulatului pentru a reveni in tara, dar, pana la urma, doar doi dintre acestia au decis sa plece. Conform consulului, situatia era ieri „oarecum sub control”, adica incendiul fusese in mare parte stins, cu exceptia catorva focare.
Asistenta turistica acordata persoanelor aflate in Halkidiki
In aceasta perioada, peste 2.000 de cetateni romani isi petrec vacanta in Grecia, in zona Halkidiki, multi dintre acestia cumparandu-si bilete prin agentiile de turism Marshall, Mareea, Romantic, Eximtur si Aerotravel. In ceea ce priveste turistii romani din localitatile Hanioti si Polyhronos unde luni seara a izbucnit un incendiu de proportii, numarul acestora este de aproximativ 300. Pana ieri, doar cativa au solicitat reintoarcerea in tara. „Contravaloarea sejurului care nu a fost efectuat va fi rambursata de catre asiguratorii hotelurilor, ne-a spus Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. (C. Andrei)
„Ploua cu scantei si funingine”
Aflat cu familia in vacanta la Polyhronos, in regiunea Halkidiki, redactorul-sef al „Romaniei libere”, Bogdan Ficeac, a relatat ca statiunea a fost inconjurata de flacari in numai jumatate de ora, desi focul se vedea la 1,5 kilometri.
„Luni, dupa o caldura cumplita, s-a pornit o vijelie care a smuls umbrelele de pe plaja. In jurul orei 18,30, am vazut un elicopter cu apa si ni s-a spus de la receptie ca ard cativa copaci, loviti de trasnet. In jumatate de ora, se formase un semicerc de flacari in jurul statiunii. Nu mai stiai incotro s-o iei. Toata lumea s-a refugiat catre mare. Asa am facut si noi, dar nici pe plaja nu se putea sta. Ploua cu scantei si funingine, aerul era plin de fum. Dogoarea era insuportabila. Am facut la repezeala bagajele si am pornit cu masina pe un drum de langa plaja. Apoi, circulatia s-a blocat din cauza unor masini de pompieri. Am continuat sa mergem 7-8 kilometri pe un drumeag de pamant paralel cu plaja, pana cand am ajuns la o coloana mai mare, in drumul catre Nea Moudania. Asa am scapat din incercuirea focului”, povesteste el. Revenit in statiune dupa o noapte petrecuta la Salonic, Ficeac a spus ca la Polyhronos soarele abia se vedea pe cerul plin de fum: „E o atmosfera crepusculara, dar suntem in siguranta”.