In farmacia Centrului Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Paulescu” sufla din nou vantul. Aici se gasesc numai un singur tip de medicamente antidiabetice si doar cateva feluri de insulina. Bolnavii de diabet se gandesc cu groaza ca nu isi mai pot administra tratamentul. Medicii anticipeaza ca pe 1 septembrie bolnavii care beneficiaza prin lege de gratuitate vor lua din nou cu asalt farmacia spitalului.
Se preconizeaza cozi imense
Criza insulinei continua si acum, iar Ministerul Sanatatii, responsabilul pentru aplicarea programului national de diabet, nu intreprinde nici o masura eficienta pentru solutionarea acestei situatii. Bolnavii, care vin cu retetele la farmacia centrului de pe strada I.L. Caragiale, pleaca asa cum au sosit: fara medicatia care ii tine in viata.
Nina Popescu, pensionara, ne-a declarat: „Am venit pentru Humulin M3, care trebuie facut de doua ori pe zi. Farmacista mi-a spus ca nu mai are in stoc. Nici Silubim (tablete) nu mai au. Mi
s-a spus ca aprovizionarea va fi facuta intre 1 si 10 septembrie, dar pana atunci ce vom face? Medicatia se administreaza o data la doua luni si azi am fost programata. Am auzit ca sunt cozi de 4-6 ore. Cum poate sa stea un pacient cu diabet care mai sufera si de complicatii la o asemenea coada”. Un alt pacient, dl Mihai T., s-a plans: „Nu se mai dau medicamente si nici macar acele acelea speciale pentru administrarea insulinei. Dupa 10-15 ale lunii nu mai gasesti nimic”.
Rezerva, epuizata
In rafturile farmaciei se mai gaseste doar un singur tip de medicatie orala antidiabetica ce ajunge la un numar limitat de pacienti. In ceea ce priveste insulina, situatia este de-a dreptul disperata: din cele 14-16 tipuri se mai gasesc doar cateva, si acestea in cantitati insuficiente. Acestea pot fi folosite numai la 2% din pacienti. Situatia este fara precedent. Daca in alte perioade marcate de sincope in aprovizionare, medicii gaseau solutii, cum ar fi inlocuirea unui produs cu altul, acum stocurile sunt complet epuizate. Farmacistii, medicii si pacientii sunt disperati de aceasta criza, care continua de la o legislatura la alta. Profesorul Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Paulescu”, a declarat ca rezerva de medicamente antidiabetice, legal constituita pentru doi ani s-a epuizat in numai patru luni, in timp ce comenzile au fost mai mici. „30% din necesarul lunar nu este acoperit prin comenzile facute din fondurile Ministerului Sanatatii de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Am trimis o adresa celor doua institutii pentru a-i avertiza de aceasta situatie”, a spus profesorul Targoviste. Potrivit acestuia, la nivel national s-au alocat 130 de miliarde de lei pentru un necesar de 190 de miliarde de lei. In Bucuresti sunt 80.000 de pacienti cu diabet. Aceeasi situatie se inregistreaza in judetul Covasna, unde bolnavii, desi au dreptul la tratament gratuit, sunt nevoiti sa-si cumepere medicamente, fondurile epuizandu-se in cateva zile. Multe semne de intrebare se ridica in legatura cu lipsa de interes a Ministerului Sanatatii, care a refuzat sa organizeze o noua licitatie pentru programul de diabet, ultima datand din 2003.