Interesul beneficiarilor pentru programul SAPARD a fost in crestere in trimestrul II din 2005, fata de perioada anterioara. „Dosarele au avut o calitate tot mai buna, fapt pentru care a existat doar un numar de patru cereri de finantare declarate neconforme in prima faza, urmand ca ele sa fie declarate conforme imediat ce beneficiarii completeaza cererile respective”, afirma Mircea Solomon, directorul Biroului Regional 2 Sud-Est.
La succesul SAPARD au contribuit si firmele de consultanta, din ce in ce mai competente si mai responsabile, lucru dovedit de numarul tot mai mare al proiectelor declarate conforme de la prima prezentare a beneficiarului la biroul regional. Constantenii au apelat cel mai des la SAPARD pentru a-si achizitiona utilaje agricole. In prezent, exista o multime de potentiali beneficiari ai programelor SAPARD care lucreaza la intocmirea documentatiei in vederea depunerii de cereri de finantare pentru toate masurile care implica beneficiari ai fondurilor nerambursabile.
Utilajele agricole, la mare pret
Potrivit bilantului de activitate al Biroului Regional 2 Sud-Est Constanta, sesiunile de cereri de proiecte au continuat in ritm sustinut pe parcursul trimestrului II, atat pentru masura 1.1, cat si pentru masurile acreditate in luna decembrie 2003. Astfel, pentru masura 1.1, „Imbunatatirea procesarii si marketingului produselor agricole si piscicole” au fost depuse sase cereri de finantare si au fost contractate cinci proiecte.
Pentru masura 2.1, „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” au fost finalizate 15 proiecte. Cea mai cautata masura a fost 3.1, „Investitii in exploatatii agricole”, pentru care au fost depuse 36 de proiecte, cele mai multe, 31, pentru submasura 01, „Culturi de camp”, in vederea achizitionarii de utilaje agricole. Tot pentru M 3.1 au fost contractate 30 de proiecte, iar opt au fost finalizate. Mircea Solomon, directorul Biroului Regional 2 Sud-Est SAPARD, spune ca in cadrul acestei masuri nu au existat proiecte declarate neeligibile; este o dovada in plus a faptului ca beneficiarii programelor europene stiu ce si cum sa ceara. Pentru masura 3.4, „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si alternative”, au fost depuse opt proiecte, toate fiind eligibile. In cadrul acestei masuri au fost contractate 13 proiecte si au fost finalizate doua.
Repartizarea platilor
Judetul Constanta avea, la sfarsitul primelor sase luni ale anului, 22 de proiecte finantate pe masura 3.1, in valoare contractata de 79,8 miliarde lei. Au fost depuse 18 cerere de plata, in valoare de 42,9 miliarde de lei, si s-au efectuat un numar de 18 plati, in valoare de 40 de miliarde de lei. Pe masura 3.4 s-au incheiat 8 proiecte cu o valoare contracata de 17,7 miliarde de lei vechi. Pe masura 1.1. existau cinci contracte, valoarea lor fiind de 154,2 miliarde de lei vechi, 11 cereri de plata depuse si plati efectuate de 119,6 miliarde lei. Pe masura 2.1, judetul Constanta are 21 de proiecte finantate, cu o valoare totala de 664,7 miliarde lei. Au fost depuse 61 de cereri de plata, in valoare de 527,2 miliarde lei, si s-au efectuat un numar similar de plati, in valoare de 480 miliarde lei. In total, valoarea platilor efectuate de Biroul Regional 2 Sud-Est SAPARD depaseste 630 de miliarde de lei vechi, adica aproape 18 milioane de euro – bani suficienti pentru a incepe adevarata reconstructie a zonelor rurale ale judetului Constanta.