13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCriminal periculos, lasat liber din cauza balbelor Justitiei

Criminal periculos, lasat liber din cauza balbelor Justitiei

„Stafia” viciului de procedura pare sa „bantuie” instantele timisene, dupa ce inca un inculpat, suspectat de o crima de un sadism fara margini, a fost lasat in libertate din cauza unor erori procedurale. Coincidenta sau nu, judecatorul care a solutionat cauza este Gheorghe Bugarski, unul si acelasi magistrat „gratie” caruia intregul lot de inculpati arestati din dosarul de coruptie „Electrica-Banat” a fost pus in libertate.
Motivul, si atunci si acum, este acelasi: viciu de procedura. Cauza de fata il vizeaza pe inculpatul Dorel Ciurescu (31 ani), din municipiul timisean Lugoj, arestat, in luna martie a acestui an, pentru un asasinat cumplit, cu tenta religioasa. Pe motiv ca victima, o pensionara de aproape 70 de ani, ar fi fost posedata de diavol, barbatul s-a dus la locuinta acesteia, napustindu-se din senin asupra sa. Dupa ce i-a scos ochii si i-a smuls limba, criminalul si-a anuntat familia ca se va sinucide. Apoi, s-a aruncat in WC-ul din curtea casei victimei, dar a iesit la scurt timp de acolo, dupa ce „o voce” i-ar fi cerut sa renunte, pentru ca „acolo e iadul”.
Familia agresorului a fost ingrozita de cele intamplate, declarand, la putin timp dupa comiterea omorului, ca de vina pentru starea in care a ajuns barbatul ar fi secta religioasa pe care acesta o frecventa.
Pe numele timiseanului, Tribunalul a emis imediat un mandat de arestare preventiva, pentru infractiunea de omor deosebit de grav. La cererea procurorilor, mandatul a fost prelungit luna de luna, pana la 8 iunie, cand s-a produs un „scurt-circuit” procedural.
Intrucat existau indicii ca Dorel Ciurescu ar suferi de grave afectiuni psihice, el a fost transferat la Spitalul Penitenciar Jilava pentru a fi expertizat. Cum la dosar exista o adresa privind transferul acestuia la Bucuresti, la 7 iunie, cu o zi inainte de discutarea prelungirii arestarii Tribunalul a trimis la Jilava citatia prin fax.
Instanta timiseana nu a primit nici o confirmare ca documentul a fost comunicat inculpatului, lucru care nu l-a impiedicat pe judecator sa ia in discutie cauza, fie si in lipsa celui incriminat. Nimeni nu si-a mai batut capul sa trimita si o citatie la locul de detentie, arestul IPJ Timis. Mandatul a fost in cele din urma prelungit, dar surpriza. Avocatul presupusului criminal a observat viciul strecurat, in conditiile in care, chiar in ziua in care Tribunalul trimitea citatia prin fax la Jilava (7 iunie), clientul sau tocmai revenea inapoi in Banat, fiind cazat in arestul IPJ Timis.
Cu alte cuvinte, inculpatul se afla bine-mersi in Timisoara in ziua in care se dezbatea solicitarea de prelungire a mandatului sau de arestare, dar cu toate acestea el nu a fost prezent la discutii. Ca urmare, apararea a formulat recurs la Curtea de Apel Timisoara. Instanta superioara a constatat ca se afla in fata unui viciu clar de procedura si a admis demersul inculpatului, dispu-nand punerea de indata in libertate a acestuia.
Faptul ca un presupus asasin periculos a fost lasat, dintr-o greseala, sa umble liber pe strazi, a generat un adevarat val de framantari in ins-tante. Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, magistratul Cristian Pup, a declarat, ieri, ca „la nivel national exista o practica consolidata in aceasta privinta”, in sensul in care Codul de Procedura Penala stipuleaza clar ca prezenta inculpatului la dezbateri este obligatorie, cu unele exceptii bine stabilite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă