Conform unor studii de specialitate privind evolutia si nivelul pietei hoteliere in 2005, Romania are una din pietele hoteliere cu cei mai mici indici de crestere din Europa, atat in planul investitiilor hoteliere noi livrate pietei, cat si in planul gradului mediu de ocupare si tarifului mediu obtinut cu precadere in Capitala.
Peste 1.500 de camere au fost puse in functiune in 2005
Evaluarile realizate de catre PEACOCK Hotels arata ca in Romania, in 2005 segmentul proprietatilor hoteliere primeaza, acoperind peste 68% din volumul investitiilor in ospitalitate, alte circa 15% regasindu-se in solutii alternative de cazare, repectiv pensiuni, vile, bungalouri, aproximativ 11% in mijloace de transport si numai 6% in agrement, cu precadere in amenajari de areale schiabile, inclusiv transport pe cablu.
Potrivit cercetarilor, totalul investitiilor pana la sfarsitul anului 2005 tindea catre valoarea de aproximativ 400 milioane euro. In marea lor majoritate, investitiile acestui an sunt facute din resurse locale private sau bancare. Ca numar de locuri, in 2005 au fost puse in functiune peste 1.500 de camere in structuri hoteliere clasificate, capacitati care in proportie de peste 78% se refera la constructii noi, diferenta reprezentand modernizari ale unor proprietati hoteliere existente. Clasificarea acestor noi hoteluri se situeaza pe gradul de confort de 3 si de 4 stele, cu un usor avantaj pentru cele de 3 stele.
58 de hoteluri in constructie
Potrivit informatiilor detinute de PEACOCK Hotels, la acest moment sunt cel putin 58 de proiecte hoteliere initiate sau in curs de initiere in Romania in 2006, fiecare avand nivelul sau de inedit sau spectaculozitate. Analiza PEACOCK Hotels privind tendintele de piata pentru anul in curs releva ca, in timp ce investitiile de trei stele au o tendinta de stagnare, se constata o crestere mai accentuata pentru dezvoltarea unor proprietati de patru stele. O alta observatie ar fi ca pe agenda investitorilor e preocuparea pentru initierea unor constructii de hoteluri de doua stele in standarde internationale, a caror lipsa acuta se resimte in numeroase regiuni. Se estimeaza ca in urmatorii trei ani ar putea fi pusa si problema necesitatii unor unitati de cazare de cinci stele in centrele urbane mari cu puternici indici de crestere economica, asa cum sunt: Iasi, Timisoara, Constanta, Cluj, Arad, Sibiu si in perspectiva s-ar putea adauga Oradea si Pitesti. Pentru acest an, specialistii prognozeaza un mic regres, situand volumul investitiilor sub cota atinsa in 2005, insa pentru intervalul 2006-2009, vor atinge probabil 1,1 miliarde euro.
Marirea capacitatilor de cazare va duce la scaderi de tarife
Se asteapta sporirea si diversificarea zonala a capacitatilor de cazare si a functiunilor turistice care vor contribui pe termen mai lung si la reglarea tarifelor hoteliere, eliminand cresterile artificiale in varfuri de sezon in baza caracterului limitat al alternativelor prezente.
Cu o capacitate nationala de cazare putin peste 1% din populatia Romaniei din care 43% pe litoral, circa 40% in centre urbane mari si statiuni balneare, iar diferenta in statiuni montane, valoare inferioara nevoilor si intentiilor de calatorie ale turistilor interni si straini, optiunile limitate au efectele similare monopolului, nu doar in privinta tarifelor, ci si a unei limitari fortate a dimensiunii cererii la nivelul pe care il pot acoperi disponibilitatile.
Pe termen mediu PEACOCK Hotels atrage atentia ca, desi segmentul de afaceri si de evenimente in Romania va continua sa tinda spre un varf de performanta ce va fi atins probabil in jurul anului 2009, turismul romanesc risca sa inregistreze un regres dupa acest moment daca intre timp nu vor fi definite, dezvoltate si promovate si alte tipuri de produse turistice, mai ales componenta alternativa de relaxare si vacanta, astfel incat sa poata fi generat un ritm constant al afacerilor care sa asigure rentabilitatea capacitatilor create.
Romania duce lipsa unei scoli nationale de management hotelier
Anul 2006 va aduce o profesionalizare a managementului hotelier prin intermediul contractelor de management incheiate de proprietari cu scolile profesionale locale, firme de consultanta si management hotelier. Ca o consecinta a numarului inca redus al acestor firme specializate, cu un nivel solid de expertiza profesionala, referinte si portofoliu de proiecte derulate cu succes, sunt proprietari care inca opteaza pentru angajarea unor profesionisti independenti din strainatate, care sa implementeze standarde si proceduri de lucru international acceptate, in proprietati independente sau francizate. Specialistii considera ca aceasta este numai o solutie de moment, necesara fiind dezvoltarea unei serioase si dedicate scoli nationale de management hotelier, singurul mod eficient si rational de a rezolva problema competentei in actul de management al unei afaceri de profil, in conditiile unei evolutii ascendent consistente a investitiilor in proprietati hoteliere la scara nationala.
Romania se confrunta in continuare cu o lipsa acuta a resurselor umane cu competente profesionale reale in specializarile industriei ospitalitatii. Daca luam in calcul cele 948 de structuri de primire turistica ce figurau ca licentiate la 31.12.2005 si cele circa 2.470 de agentii de turism din Romania, ele trebuie sa fie conduse, potrivit legislatiei in vigoare, de un manager brevetat. In absenta unui sistem actualizat si performant de instruire si formare profesionala in ocupatiile moderne ale ospitalitatii, pe toate nivelurile de pregatire – preuniversitar, universitar vocational, formare continua -, ramane o intrebare deschisa unde vom gasi, in urmatorii ani, peste 3.400 de manageri profesionisti si, alaturi de ei, suficiente resurse umane in echipe competitive care sa aplice proceduri de operare corespunzatoare standardelor mondiale.