4.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialBiserica Sfantul Spiridon are nevoie de ajutorul oamenilor

Biserica Sfantul Spiridon are nevoie de ajutorul oamenilor

Sapte ani de truda i-au trebuit parintelui Vasile Mitrofan pentru a ridica o biserica in cartierul Inel II, dar rugaciunile nu i-au fost ascultate pe deplin. Dupa ce a construit paraclisul, in 2000, parohul a inceput constructia bisericii. Din cauza costurilor imense, lacasul religios nu este inca gata. Parintele roaga credinciosii sa contribuie, in limita posibilitatilor, la finalizarea bisericii care se construieste pentru ei.

Biserica este construita pe strada Cutezatorilor, din cartierul Inel II. In 1998 a fost concesionat terenul, pe o perioada de 99 de ani, cu un leu metrul patrat. Mai apoi, prin hotararea autoritatilor locale, s-a renuntat si la aceasta suma simbolica. In mai 1999 a inceput constructia paraclisului, care a fost terminat in anul 2000, in luna noiembrie. Pe 2 decembrie 2000, duminica, a fost sfintit de un sobor de preoti, delegat al arhiepiscopului Lucian, batran si bolnav in acea vreme. In 2001 a fost pictat, de Teodor Delcea Munteanu, pictor autorizat de Patriarhie. Paraclisul are hramul Sfantul Voievod Stefan cel Mare, care se praznuieste pe 2 iulie, si Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu Sutasu. La construirea paraclisului au contribuit numai enoriasii. Cel mai usor s-au strans banii pentru picturi, pentru ca oamenii au vrut sa plateasca pentru a-i reprezenta pe sfintii ai caror nume ii poarta. Pictura se plateste la metru patrat, un sfant putand sa ajunga la patru milioane de lei. Pentru intregul paraclis, toata pictura, care s-a intins pe durata unui an intreg, a costat 167 de milioane, toate materialele fiind aduse de pictori. „Cand am construit paraclisul lucrurile au mers mai bine decat la biserica mare. Geamurile mi le-a facut o singura firma, gresia a fost adusa de o persoana, altii au pus-o, fara bani, dupa programul lor de munca, la fel instalatia electrica”, spune parintele Vasile Mitrofan.
Biserica mare, cu hramul Sfantului Spiridon, a fost sfintita pe 7 iunie 2001. A inceput apoi constructia. Lucrarile se deruleaza in regie proprie. Caramida in valoare de 50 de milioane a fost primita de la o persoana, aceeasi care a oferit betoanele. La construirea bisericii au contribuit oameni de afaceri, directori din diferite firme, avocati, oameni obisnuiti, toti prieteni ai bisericii. „In prezent, lucrarile sunt terminate in proportie de 75%: am turnat boltile si turla mare. Anul acesta vreau sa o aduc la 90%. Acum se lucreaza mai greu, pentru ca incepem sa capatam inaltime, si e mai dificil sa urcam materialul”, spune parintele Mitrofan, care spera ca, in 2007, biserica sa fie finalizata. „As vrea ca in acest an sa termin turla mare si sa vin spre acoperisul spre pronaos. Nu e mult, pentru ca se zideste repede”, a precizat parintele. Biserica va avea 27 de metri lungime, 8 latime si 22 de metri inaltime. Paraclisul va ramane capela mortuara, pentru ca e greu sa organizezi un priveghi in apartamentele comuniste de bloc. Cei care apeleaza la paraclis vor plati numai curentul electric pe care il consuma, fara sa mai achite nici o taxa suplimentara. Capela va fi dotata si cu aer conditionat daca se va gasi un binevoitor. Parohia va dispune si de o biblioteca, intr-o cladire separata, la care vor avea acces toti doritorii.

Miliarde din donatii

Costurile unei biserici sunt extrem de ridicate si cresc din an in an. Anul trecut, lucrarile au costat aproximativ un miliard de lei. Numai catapeteasma, care a fost comandata deja la Grumazesti, judetul Neamt, costa 300 de milioane de lei. Fara oameni de bine, lacasul de cult nu s-ar putea ridica. Catapeteasma, de exemplu, este oferita de o singura persoana. „Se cuvine sa-i pomenim numele, pentru ca fara ajutorul lui nu am fi ajuns pana aici. Il cheama Marin Lucian. A participat la cateva slujbe in paraclis, i-a placut si mi-a zis ca vrea sa faca ceva pentru biserica”, spune parintele Mitrofan. Nimeni insa nu vrea sa fie mentionat ca donator; de altfel, nici legile bisericesti nu permit acest lucru. Donatiile se fac in mod transparent, astfel incat sa nu existe nici o suspiciune din partea enoriasilor.
Cei care vor sa dea o mana de ajutor Parohiei Sfantul Spiridon (cod fiscal 11394091) din cartierul Inel II o pot face prin contul bancar deschis la Banca Comerciala Romana Palas, cont: RO66RNCB2380000002410001. Orice suma, oricat de mica, este binevenita. De asemenea, este binevenit orice ajutor venit din partea enoriasilor, constand in materiale sau forta de munca.

Cele mai citite

Horoscop 6 noiembrie 2024. Racii nu trebuie să se suprasolicite mental

Horoscop 6 noiembrie 2024. Vezi ce îți rezervă astrele la mijlocul primei săptămâni din noiembrie! Horoscop 6 noiembrie 2024 BerbecCu Mercur în sectorul spiritual, ești mai...

Dominic Fritz reacționează dur la numirea lui Nicolae Robu ca și consilier personal al președintelui CJ Timiș

Primarul Timișoarei pune sub semnul întrebării intențiile președintelui CJ Timiș Alfred Simonis, în urma alegerii fostului primar Nicolae Robu ca și consilier personal Primarul Timișoarei,...

Probleme pentru FCSB! Campioana pierde doi titulari din defensivă înainte de meciul cu FC Botoșani

Convocările la echipele naționale aduc dificultăți pentru FCSB, care nu va putea conta pe doi jucători importanți în partida din Liga 1 împotriva lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă