Prefectii, presedintii Consiliilor Judetene, primarii de municipii-resedinta de judet au fost pusi la treaba de catre Ministerul Afacerilor Externe, care vrea sa scoata provincia in lume. Pana la 31 decembrie a.c., prefectii celor 41 de judete au obligatia sa comunice MAE o lista cuprinzand cinci tari membre ale Uniunii Europene cu care ar dori sa stabileasca parteneriate specifice.
Dar inainte de a-si alege tarile pe care ar dori sa le viziteze, primarii, presedintii Consiliilor Judetene, prefectii, in colaborare cu reprezentantii Camerelor de Comert si Industrie de la nivelul judetelor, universitatilor, institutiilor culturale locale (teatre, filarmonici, muzee etc.), organizatiile neguvernamentale trebuie sa actioneze pentru identificarea potentialului economic, academic, cultural, turistic din fiecare judet.
Recent, MAE a lansat programul de diplomatie publica „Promovarea comunitatilor locale din Romania in spatiul Uniunii Europene”, program care se va desfasura in perioada 2006-2007. Dl Valentin Naumescu, secretar de stat la Departamentul de Diplomatie Publica, ne-a oferit mai multe lamuriri. „Apropiata integrare in Uniunea Europeana va face ca, in spatiul extins al celor 27 de tari membre, comunitatile locale sa joace un rol tot mai important in dezvoltarea economica si socio-culturala a Romaniei, prin interconectarea cu comunitatile locale din afara tarii si prin cuplarea la diferite tipuri de programe si politici europene. Cu girul Ministerului Afacerilor Externe se vor organiza vizite de prezentare in tari membre UE, avand ca principale obiective: prezentarea potentialului economic si a oportunitatilor de afaceri, socio-culturale, educationale, turistice din fiecare judet. „Ne dorim stabilirea unor relatii de colaborare intre institutii locale similare, relatii care sa fie continuate dupa aderarea Romaniei la UE si care, ulterior momentului aderarii, ar putea beneficia si de fonduri europene.”
Intrebat despre rezultatele asteptate, dl Valentin Naumescu a raspuns: „Castigarea unor parteneri comerciali sau potentiali investitori, care ar putea fi interesati de specificul unei anumite zone, dar care, din lipsa de informatie, nu s-au indreptat catre aceasta”. Vizitele de prezentare, sustinute din resurse bugetare si extrabugetare locale, vor fi organizate cu sprijinul si asistenta Centralei, precum si a misiunilor diplomatice romanesti din tarile UE.
Printre numeroasele actiuni prevazute in program se afla si prezentarea unui eveniment cultural (concert, spectacol, expozitie etc.) in localitatile europene ce vor fi vizitate. Dar proiectul MAE nu se incheie odata cu deplasarea romanilor peste granita. Urmeaza vizita in Romania a autoritatilor si reprezentantilor localitatilor din statele membre UE.
Programul initiat de Departamentul de Diplomatie Publica este o premiera pentru activitatea diplomatica din Romania.