-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCoalitia magistratilor cu doua functii

Coalitia magistratilor cu doua functii

– Eforturile ministrului Justitiei de a reforma procedurile de numire a judecatorilor la instanta suprema au esuat
– Promovarea la Curtea de Casatie ramane in continuare un fel de „concurs pe ochi frumosi”, in lipsa unor criterii clare de evaluare a candidatilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins miercuri cererea ministrului Justitiei de suspendare a procedurii de numire a judecatorilor la instanta suprema, membrii CSM aratand ca procedura de numire s-a declansat inainte de intrarea in vigoare a pachetului de legi privind reforma Justitiei.
Cu 15 voturi „pentru”, doua voturi „impotriva” si o abtinere, CSM a respins cererea ministrului Monica Macovei (o solicitare similara fiind facuta si de Asociatia Sojust), membrii CSM trecand la audierea celor 33 de judecatori candidati pentru cele 13 locuri vacante la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a declarat impotriva procedurii de numire a judecatorilor la ICCJ, subliniind ca ar trebui sa existe criterii de evaluare, iar ca la intervievarea acestora ar trebui sa participe si un psiholog.
Un alt argument pe care l-a invocat ministrul Justitiei pentru cererea de suspendare a fost faptul ca trei membri ai CSM fac parte si din Colegiul Director al Inaltei Curti, colegiu care da aviz (consultativ) pentru anumiti candidati dupa ce a cercetat dosarele acestora.
Lidia Barbulescu, membru CSM si vicepresedinte la ICCJ, a spus ca nu exista incompatibilitate, cel putin la aceste audieri, pentru ca ea nu s-a prezentat la sedinta Colegiului Director al Inaltei Curti care a dat avizele. De asemenea, a spus Lidia Barbulescu, Anton Pandrea nu mai este membru al Colegiului Director al Inaltei Curti, asa ca, in calitatea lui de membru al CSM, poate participa la audieri. Nicolae Popa, presedintele ICCJ si membru CSM, a relatat Lidia Barbulescu, nu a votat in Colegiul Director pentru avizele consultative.

Discutii aprinse

Alexandrina Radulescu, membru CSM, a spus ca existenta unor criterii bine stabilite in audierea candidatilor i-ar pune la adapost pe membrii CSM de eventualele ulterioare critici.
Lidia Barbulescu a aratat ca la promovarea judecatorilor la nivelul Curtilor de Apel si la intrarea in magistratura candidatii sunt supusi unor teste medicale. Astfel, sustine Barbulescu, este suficient a se analiza documentele aflate la dosarul fiecarui magistrat.
Majoritatea membrilor CSM a fost de acord ca trebuie sa existe criterii de evaluare pentru cei care promoveaza la ICCJ, insa a aratat ca procedura de numire a fost declansata pe 18 iulie 2005, adica inainte de intrarea in vigoare a Legii 247/2005 privind reforma in justitie.
Judecatoarea Angela Harastaseanu, presedintele Curtii de Apel Brasov, a subliniat ca, potrivit articolului 39 al Legii privind statutul magistratului, criteriile de evaluare a magistratilor sunt in conformitate cu anexa legii, adica se iau in considerare fisele de evaluare anuale ale judecatorilor care se regasesc la dosarele lor. Si procurorul Nicolae Chiujdea, seful Parchetului Sectorului 1 Bucuresti, afirma ca este necesara stabilirea criteriilor de selectie a magistratilor, insa a aratat ca cererile judecatorilor aflate pe masa CSM in sedinta de miercuri au fost depuse conform legii vechi. Totodata, Chiujdea a subliniat ca procedura de numire a judecatorilor este „in curs, ca au avut loc audierile lor in Camera judecatorilor a CSM, ca s-au dat avizele pentru ei”, iar ca ei urmeaza a fi selectati pentru posturile vacante de la ICCJ.

Argumente, argumente

Dan Lupascu, presedintele CSM, a precizat ca, in momentul in care si-au depus candidaturile, noua lege privind CSM nu intrase in vigoare, deci nu se poate aplica o lege retroactiva. De altfel, Legea 317 privind CSM continea art. 48 alin. 4, care obliga membrii CSM sa stabileasca criterii clare pentru selectarea candidatilor in posturi de magistrati la Inalta Curte. In legea republicata acest articol a fost sters. Dan Lupascu a aratat ca este pacat sa se suspende o procedura deja inceputa, mai ales in conditiile in care incarcatura de la Inalta Curte a reusit sa fie oarecum diminuata. De la 74.000 de dosare s-a ajuns la 19.000. Judecatorii Inaltei Curti de la Sectia Contencios Administrativ intra si cu o suta de dosare pe sedinta. Vicepresedintele Casatiei a adaugat ca, din lipsa de personal, ei trebuie sa intre si in Civil, ceea ce inseamna trei sedinte pe saptamana, adica un volum de munca enorm. Monica Macovei a replicat: „Sa intre si de cinci ori!”

Audierea candidatilor PNA

Vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu, i-a rugat pe ministrul Justitiei si pe ceilalti membri ai CSM sa incheie discutiile in contradictoriu si sa se apuce de treaba. Liviu Dascalescu i-a replicat Monicai Macovei ca CSM nu poate fi invinuit de netransparenta, in conditiile in care, dupa sedinta in plen, urmeaza Sectia de procurori. Or, in aceasta sectie se va da avizul celor cinci propuneri pentru posturile de conducere de la PNA, propuneri facute de ministrul Justitiei. Alegerea celor cinci a fost facuta la Ministerul Justitiei si ministrul nu a informat despre criteriile care au stat la baza.
In final, s-a trecut la intervievarea celor 33 de candidati pentru posturile de la Inalta Curte, din care doar 10 au avizul consultativ al Colegiului Director al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă