25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialMarfar incarcat cu carbune, rasturnat in Valea Jiului

Marfar incarcat cu carbune, rasturnat in Valea Jiului

Un tren de marfa incarcat cu carbune s-a rasturnat in Valea Jiului, dupa ce a deraiat, iar doua persoane – mecanicul de locomotiva si franarul – au ajuns la spital cu rani grave la nivelul capului. O comisie de specialisti din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani si Inspectoratul Teritorial de Munca incearca sa stabileasca motivele deraierii garniturii. Expertiza tehnica in acest caz poate dura chiar si o saptamana.
Accidentul s-a produs vineri, in jurul orei 21.00, in localitatea Lonea. Trenul, compus din sase vagoane de cate 22 tone fiecare cu tot cu incarcatura, se deplasa de la Exploatarea Miniera Lonea spre fosta preparatie Petrila. Marfarul a prins viteza la coborarea pantei, iar intr-o curba mecanicul de locomotiva, Petru Mandrea (43 ani), si franarul, Marius Vladu (27 ani), nu au putut face nimic pentru a-l opri. Cand a vazut ca garnitura nu incetineste si este pe cale sa deraieze, ajutorul mecanicului a sarit, cazand intre vagoane.
Viteza mare cu care mergea in acel moment, dar si faptul ca sinele erau ude de la ploaie, au facut ca trenul sa sara de pe linia ferata. Locomotiva, in care se afla mecanicul, precum si trei vagoane, ultimele din garnitura, s-au rasturnat pe partea dreapta si tot carbunele s-a imprastiat pe terasament.
„Am incercat de doua ori sa franez, dar nu am reusit. Cand am vazut ca trenul nu incetineste, am sarit din vagon”, a povestit Marius Vlad. El a spus ca in cadere s-a lovit puternic la spate. Mecanicul de locomotiva, care are o experienta de 10 ani in aceasta meserie, a mai spus ca i s-a mai intamplat sa nu functionze franele, dar niciodata trenul nu s-a rasturnat.
Colegii celor doua victime au venit imediat al spital sa vada cum se simt cei doi. Acestia nu isi explica ce s-a putut intampla accidentul, mai ales ca de foarte mult timp nu s-a produs un astfel de incident in Valea Jiului.
Loviti la cap si la spate, cei doi angajati ai EM Lonea au ajuns la Spitalul de Urgenta Petrosani, fiind internati la Sectia Chirurgie. Medicii au mentionat ca au suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis, insa sunt stabili din punct de vedere medical, iar viata nu le este pusa in pericol. Totusi, doctorii asteapta sa vada cum evolueaza boala, dat fiind faptul ca in cazul loviturilor la nivelul capului pot sa apara complicatii.
Posibilele cauze ale deraierii trenului ar fi o defectiune a liniei de cale ferata, viteza neadaptata la conditiile de transport sau afectarea structurii terasamentului din cauza ploii. Astfel, pentru a se stabili de ce nu a functionat sistemul de franare, se va face o expertiza tehnica amanuntita a marfarului, care poate dura si o saptamana, potrivit spuselor directorului de Securitate si Sanatatea Muncii, Petre Dragoescu.
Pe de alta parte, s-a lucrat zeci de ore pentru ridicarea vagoanelor rasturnate, astfel incat sa poata circula celelalte garnituri incarcate cu huila, operatiune foarte dificila, daca tinem cont de faptul ca fiecare vagon cantareste, gol, circa 10 tone.

Cele mai citite

Numărul de joburi remote a scăzut sub 5% din totalul ofertelor de pe piață. Regula a devenit un beneficiu

Numărul joburilor remote nou apărute pe piața muncii din România a scăzut semnificativ, conform unei analize realizate de platforma de recrutare eJobs.ro. După ce în...

Yoshua Bengio: Sistemele AI pot aduce un viitor „catastrofal” pentru omenire

Dacă inteligenţa artificială şi companiile care o dezvoltă nu vor fi strict reglementate şi controlate, omenirea se va confrunta cu un viitor "catastrofal", avertizează...
00:00:35

VIDEO Procesul „mercenarului” american de 72 de ani, desfășurat în secret în Rusia

Un tribunal din Moscova a ordonat joi ca procesul unui cetățean american de 72 de ani, acuzat că a luptat ca mercenar pentru Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă