Dublu esec pentru secretarul general al ONU, Kofi Annan, in ceea ce priveste planul sau de a pune capat crizei din Liban: dupa ce ambasadorul Israelului la ONU, Dan Gillerman, a respins atat propunerile lui Annan legate de incetarea imediata a ostilitatilor, cat si criticile aduse Israelului de a fi recurs la forta „intr-o maniera disproportionata”, Hezbollah a reactionat similar, respingand intregul plan.
In opinia Israelului, Annan a „uitat” sa pronunte cele trei cuvinte cruciale „teroare, Siria si Liban” in fata Consiliului de Securitate – precizase, taios, Gillerman. „In consecinta, vom continua exact ca pana acum”, iar interventia „va dura cat va dura”. Israelul a conditionat, ieri, incetarea ofensivei din Liban de dezarmarea militiilor siite, in timp ce un deputat al miscarii radicale a spus ca se doreste mai intai incetarea focului, iar abia apoi negocieri in vederea unui schimb de prizonieri.
Intre timp, Departamentul de Stat al SUA a anuntat ca seful diplomatiei americane Condoleezza Rice se va deplasa in Orientul Mijlociu saptamana viitoare, nefiind precizate data exacta, tarile de destinatie sau motivele turneului.
Pe fondul iminentei sanctiunilor ONU impuse Teheranului si al unui proiect de rezolutie inaintat joi de Marea Britanie, Germania si Franta Consiliului de Securitate – proiect ce someaza Iranul sa-si opreasca activitatile de imbogatire a uraniului – presedintele Republicii Islamice, Mahmud Ahmadinejad, a elaborat o noua epistola. Lunga de zece pagini, ea este adresata cancelarului Angela Merkel, fiind predata initial ambasadei germane de la Teheran. Un oficial de la Berlin a declarat, sub protectia anonimatului, ca scrisoarea este „confuza, bizara si spinoasa”. Totusi, tonul in care Ahmadinejad i se adreseaza lui Merkel nu este unul agresiv, „nu are accente negative, precum cel expediat lui Bush”, a relatat oficialul. Scrisoarea nu face referire la dosarul nuclear iranian, ci solicita cancelarului german sprijin in vederea rezolvarii „problemei sioniste” si a celei palestiniene. Textul contine numeroase pasaje profund antisemite si antiisraeliene, astfel incat Berlinul se vede pus in delicata situatie de a decide cu greu asupra reactiei adecvate.