Doua milioane de morti, nici un vinovat: in lipsa cuvenitului proces al comunismului cambodgian, asasinii condusi odinioara de sinistrul Pol Pot se bucura in continuare de libertate si, din cand in cand, mai mor. De batranete. Asa s-a intamplat ieri cu cel supranumit – compatriotii stiu de ce – „Macelarul”. Ta Mok, ultimul lider al khmerilor rosii, a murit la 80 de ani, intr-o inchisoare militara din Phnom Penh.
Ta Mok fusese spitalizat la sfarsitul lunii iunie pentru probleme cardiace si respiratorii. El intrase in coma si nu a mai apucat sa faca vreo declaratie inainte de a muri. Arestat in 1999, el urma sa fie judecat pentru genocid si crime impotriva umanitatii de catre un tribunal infiintat de ONU. Odata cu el dispare un calau si, totodata, un personaj-cheie al regimului de teroare instituit de khmerii rosii in Cambodgia intre aprilie 1975 si ianuarie 1979.
Pe numele sau adevarat Chhit Choeun, Ta Mok a inceput sa ucida inca din anii '40-'50, cand strangea impozite in doua districte ale tarii. In 1970 se inscrie in partidul comunist, a carui ideologie criminala i-a sporit apetitul pentru executii sumare. Pe 18 martie 1974, militia condusa de el cucereste vechea capitala imperiala, Oudong. Orasul este ras de pe fata pamantului, iar cei 20.000 de locuitori sunt deportati. Omoara la gramada profesori, militari, functionari. Reputatia de „macelar” il aduce in gratiile lui Pol Pot, care-l numeste in 1975 sef al Statului-Major al Armatei. Incepe unul dintre cele mai ingrozitoare masacre din istorie: doar in districtul Angkor ordona uciderea a peste 30.000 de persoane. Si nu doar ordona, ci ii place sa verse el insusi sangele: este singurul lider al khmerilor rosii care participa direct la exterminarile in masa de pe „Campurile Mortii”. Pe unde trece lasa in urma piramide de cranii.
Cateva mii de soldati ii raman fideli dupa disparitia regimului. In 1997, ii ia locul lui Pol Pot – care moare un an mai tarziu – in fruntea khmerilor rosii. Cand este arestat, „Macelarul” se lauda cu o „agoniseala” de peste 17 milioane de dolari.
In afara lui Kang Kek Ieu (fostul sef al unei inchisori unde au fost torturati si executati peste 15.000 de detinuti), Ta Mok era singurul acuzat de genocid. Alte capetenii khmere nici macar nu sunt „deranjate”: Nuon Chea (79 de ani), mana dreapta a lui Pol Pot, Khieu Samphan (75 de ani), fostul sef de stat, Ieng Sary (77 de ani), ex-ministru de Externe, sunt cu totii in libertate. Ca si Pol Pot, nici unul nu-si regreta faptele, afirmand ca au actionat „spre binele poporului”.
Tribunalul functioneaza atat de lent incat sperantele cambodgienilor ca ucigasii vor fi pedepsiti scad pe zi ce trece. „Au trecut 28 de ani de cand am obtinut marturiile victimelor. Imaginati-va ce simt rudele celor disparuti care asteapta de atata vreme dreptatea”, declara pentru AFP un responsabil cambodgian.