8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialCompania de Apa "Somes" mareste preturile la Cluj

Compania de Apa „Somes” mareste preturile la Cluj

Consilierii judeteni din Cluj au aprobat marirea preturilor practica-te de Compania de Apa „Somes” SA, la care CJ detine pachetul majoritar de actiuni. Oficial, cu banii de vor fi incasati in plus, societatea ar urma sa finanteze noile sale investitii. Numai ca de aceste investitii vor beneficia locuitorii judetului Salaj.
Astfel, reabilitarea retelelor de apa din orasele Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei si Simleul Silvaniei va fi finantata din banii platiti de locuitorii orasului Cluj-Napoca. Reteaua de apa din municipiu este reabilitata prin intermediul unui program ISPA, care prevede si schimbarea bazinului de alimentare cu apa potabila de la Gilau la Tarnita. La finalul proiectului, Cluj-Napoca ar urma sa devina orasul cu cea mai sanatoasa apa din Romania.
Numai ca reprezentantii Companiei de Apa „Somes” au mai castigat un proiect cu finantare europeana, prin programul Samtid, destinat micilor comunitati urbane. Practic, societatea ar urma sa ia locul micilor distribuitori de apa din orasele Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Cehu Silvaniei, Simleul Silvaniei si Jibou.
Regiile autonome locale ori companiile publice care asigura serviciul de distributie al apei vor fi inchise, iar retelele vor fi preluate si reabilitate de Compania de Apa „Somes”, care va deveni, astfel, primul operator regional din domeniul apei din Romania. Consiliile locale din judetul Salaj si Consiliul Judetean Zalau au primit, in schimbul acestei afaceri, pachete minoritare de actiuni in cadrul companiei.
Numai ca distributia apei in orasele mici si in comunele aflate pe traseul conductelor magistralei nu este chiar atat de rentabila, lucru dovedit si de faptul ca micile regii autonome ori societati publice care vor fi inchise sunt oricum in pragul falimentului. Ele mai rezista pe piata doar cu ajutorul subventiilor primite de la bugetele locale.
Ca sa compenseze rentabilitatea scazuta din aceste comunitati, Compania de Apa „Somes” creste preturile pentru clujeni. Astfel, pentru consumatorii casnici din Cluj-Napoca, pretul unui metru cub de apa a crescut de la 1,52 RON la 1,61 RON. In comparatie, costul unui metru cub de apa vandut Regiei Aunotome de Gospodarie Comunala Locala Gherla a crescut de la 0,71 RON la 0,75 RON, deci de doua ori mai putin. Si asta, desi efortul de pompare a apei pana in Gherla este mai mare decat procedeul similar pentru Cluj-Napoca.
Nu doar consumatorii casnici vor fi afectati. Pretul unui metru cub de apa livrat consumatorilor industriali a crescut de la 1,28 RON la 1,35 RON. Pentru consumatorii casnici, costul epurarii unui metru cub de apa uzata a crescut de la 0,74 RON la 0,77 RON, iar pentru cei industriali, pretul epurarii unui metru cub de apa a crescut de la 0,62 RON la 0,65 RON.

Cele mai citite

Previziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21% în 2026

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, afirmă că în Planul fiscal se vede "o majorare ciudată" la TVA, începând din 2026. Planul Fiscal Structural pe Termen...

Poduri sau ziduri?

Moldova se uită în oglindă azi și își vede nu doar chipul, ci și reflexia speranțelor și a fricilor de mâine. Între rădăcini și...

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...
Ultima oră
Pe aceeași temă