Speranta de viata la nastere a inceput sa creasca din anul 2002 si va continua pana in anul 2025, de la 68 la 73 de ani la barbati si de la 75 la 79 de ani la femei. Comparativ cu anul 1989, progresele sunt de 1,1 si de 2,3 ani. Cercetatorii de la Centrul de Cercetari Demografice „Vladimir Trebici” au ajuns la concluzia ca mortalitatea pe varste este considerabil mai mica la generatiile nascute dupa 1989, comparativ cu mortalitatea pe aceleasi varste la generatiile nascute inainte de 1990.
Cercetatorii romani apreciaza ca speranta de viata la barbati va ajunge, in anul 2025, la 73 de ani la barbati, 79 de ani la femei, estimand chiar ca in anul 2050 sa se ajunga la 76 de ani la barbati si 82 de ani la femei. Ipoteza proiectata de Divizia de Populatie a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) difera insa de cea a romanilor: 71,8 ani la barbati si 77,9 ani la femei in 2025, numai 74,7 ani la barbati si 80,4 ani la femei in anul 2050. Schemele mai arata ca decalajul dintre tarile vest-europene si Romania s-ar reduce la 5,4 ani la barbati si 5,3 ani la femei in 2025 si ar ajunge la 5,3 ani la barbati si 4,8 ani la femei in 2050, fata de un decalaj de 7 ani la barbati si femei, constatat in anul 2000. Apropierea valorilor poate fi sustinuta de ritmul de crestere economica a Romaniei, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
Alte studii realizate de catre specialistii in demografie evidentiaza si distributia teritoriala a indicatorului speranta de viata la nastere. Anuarul Statistic al Romaniei 2003 plaseaza municipiul Bucuresti cu cea mai mare durata medie de viata, indiferent de sexe, iar la polul opus zona nord-vest a tarii cu cea mai scazuta speranta la nastere, urmata de zona de vest. Potrivit datelor cuprinse in Anuarul Statistisc, barbatii din Bucuresti traiesc cu cel putin doi ani mai mult fata de cei din nord-vestul tarii, iar femeile, cu mai mult de trei ani. Zona de centru a tarii ocupa locul doi dupa Capitala, cu valori mari ale duratei medii de viata. Dar daca se inregistreaza diferente semnificative ale duratei de viata intre locuitorii diferitelor orase, in mediul rural aproape ca nu se poate vorbi despre decalaje. Femei sau barbati din sudul, nordul, estul sau vestul tarii au cam aceeasi speranta de viata: aproximativ 66 de ani la barbati si 74 de ani la femei. Esential este ca femeile, oriunde ar trai, la sat sau in marile metropole, ii baga pe barbati in groapa. Doamnele traiesc mai mult, dar nu intotdeauna traiesc si mai bine.