Procedura de licitatie pentru ultimele doua licente de telefonie de generatia a treia (3G) din Romania, demarata ieri de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), pare sa determine de pe acum o disputa sustinuta intre cel putin patru competitori.
Situatia este exact pe dos fata de ce s-a intamplat la prima licitatie, din 2004, cand pentru patru licente au existat doar doi competitori. In cursa pentru ultimele licente 3G sunt pe cale sa intre atat cei doi operatori de telefonie mobila care nu detin asa ceva (Cosmote si Zapp), cat si Radiocomunicatii SA si RCS & RDS. Usurarea conditiilor impuse pentru participarea la licitatie, dar si inceputul cresterii pietei 3G par sa fie motivele care au dus la apetitul sporit pentru aceste licente.
Oferte pana pe 4 septembrie
Termenul-limita pentru depunerea ofertelor pentru achizitionarea ultimelor licente este 4 septembrie, a anuntat presedintele IGCTI, Catalin Marinescu. Sapte zile mai tarziu vor fi anuntate ofertele calificate, iar pe 15 octombrie vor fi stabiliti castigatorii. IGCTI a publicat spre consultare caietul de sarcini, iar pana la 12 iulie cei interesati pot transmite observatiile asupra continutului acestuia. „Pe 17 iulie, institutia va publica caietul de sarcini, iar pana la 1 august firmele interesate pot achizitiona documentul. Eventualele clarificari la solicitarile din partea posibililor ofertanti vor fi solutionate pana la 7 august”, a mai spus presedintele ICGTI. Castigatorii vor plati acelasi pret ca si pentru licentele din 2004, adica 35 milioane de dolari. Suma va fi achitata in sase rate, prima fiind in valoare de 10,5 milioane dolari, iar urmatoarele cinci transe egale, in valoare de cate 4,9 milioane dolari, vor fi achitate timp de cinci ani. Cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor este acoperirea retelei (de minimum 45% din populatia Romaniei pana in 2011), pentru care se acorda 55 de puncte. Fezabilitatea tehnica este punctata cu 25, iar capacitatea financiara cu 10 puncte. Cate cinci puncte se acorda pentru fezabilitate comerciala, specializare si experienta. Ofertantii trebuie sa aiba un capital social de cel putin 12 milioane de euro.
Succes amanat
Lansata comercial in 2001 in Japonia, telefonia 3G nu a avut pana acum succesul asteptat de operatori. Pretul enorm cerut pentru primele licente vandute in Europa (peste 8,4 miliarde euro in Marea Britanie si aproape 7,2 miliarde euro pe licenta in Germania) a dus chiar la o recesiune a pietei de telecomunicatii. In 2003 existau doar sapte milioane de utilizatori de 3G in Europa, pentru ca anul trecut cifra sa ajunga la 20 de milioane. Lipsa initiala de succes a fost pusa de specialisti pe seama continutului nesatisfacator, a campaniilor slabe de promovare si a pretului ridicat. Telefonia 3G permite utilizatorilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare. Viteza de transmisie a informatiilor in cadrul unei retele 3G este cuprinsa intre 384 kbps si 2 Mbps. Astfel de servicii sunt oferite in prezent in Romania de Orange si Vodafone unui total de 150.000 de clienti.