21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialIntreprinzatorii din Timis au luat de la Sapard 10,5 milioane de euro

Intreprinzatorii din Timis au luat de la Sapard 10,5 milioane de euro

Biroul Sapard Timisoara, care sprijina cu bani europeni fermierii si agricultorii din Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara, a inregistrat, de la inceputul acestui an, proiecte cu finantare in valoare de 26,3 milioane de euro la nivelul Regiunii 5 Vest. Dintre acestea, 10,4 milioane de euro reprezinta valoarea proiectelor din judetul Timis.
Coordonatorul de programe din cadrul Biroului Sapard, Maria Muresan, a comunicat ca doar in luna aprilie au fost depuse proiecte eligibile in valoare de aproape 14 milioane de euro. Cele mai multe cereri au vizat domeniul investitiilor in exploatatii agricole, respectiv achizitionarea de masini si utilaje agricole.
Banatenii mai sunt interesati de accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea unor afaceri in domeniul turismului rural, precum deschiderea de pensiuni, dar si pentru dezvoltare rurala, cum ar fi infiintarea de ferme pentru cresterea melcilor sau achizitionarea de stupi.

Reticenta la finantarile din bani europeni

La fel ca si anul trecut, crescatorii de animale nu sunt prea interesati de banii europeni, aspect remarcat si de expertii Biroului Sapard Timisoara. „Din pacate, exista o reticenta a crescatorilor de animale din Timis sa se adreseze agentiei noastre cu cereri de finantare, desi exista fonduri pentru constructia si modernizarea de abatoare, ameliorarea raselor de animale sau infiintarea unor unitati de productie. Sunt milioane de euro care pot fi accesati, insa fermierilor din Timis le lipseste curajul antreprenorial”, a declarat expertul Nicolae Ciopec.
Acest dezinteres al crescatorilor de animale si procesatorilor de carne din Timis fata de finantarile europene a fost explicat, partial, de directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Ioan Jeleriu. „Nimeni nu le ofera vreo garantie ca, daca investesc de sute de mii de euro in abatoare si unitati de productie, acestea vor fi avizate, dupa aderare, de expertii Uniunii Europene. Exista o teama ca Romania va deveni o piata de desfacere, iar producatorilor de aici le va fi greu sa faca fata standardelor europene”, a adaugat Jeleriu.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă