Un sat odinioara infloritor, cu sateni bogati, curti pline de animale si un IAS considerat primul din judet. Acum, strazile sunt pustii, iar saracia s-a instalat in gospodariile oamenilor. Cei peste 200 de salariati care lucrau ca zilieri sau cu forme legale in cadrul Docefran Dorobantu fac foamea in asteptarea unor despagubiri care nu mai vin.
S-a scris mult despre ingineriile financiare prin care oamenii de paie ai fostului deputat PSD Trita Fanita au distrus intreprinderea agricola Docefran. Un parc impresionant de utilaje nou-noute cumparate din strainatate, ferme de animale si mii de hectare de teren agricol, toate s-au dus pe apa sambetei. Intr-o totala contradictie cu salariatii, majoritatea din localitate si care au ramas cu buzele umflate pentru ca nu s-au platit cotele la bugetul de stat, patronii societatii nu au suferit prea tare. Ba chiar s-au imbogatit, pentru ca falimentul IAS a fost o ocazie excelenta de a vinde la fier vechi utilaje uzate si a „dosi” combinele performante.
Fantoma agriculturii moderne
Controale din partea institutiilor statului au fost cu duiumul la unitate. Imediat dupa alegerile generale, atunci cand PSD a pierdut puterea, noii responsabili s-au deranjat sa bata 100 de kilometri de la Constanta la Dorobantu pentru a verifica daca sesizarile salariatilor sunt reale. Din pacate, somerilor li s-a dat dreptate prea tarziu, pentru ca deja se incepuse lichidarea IAS Dorobantu. Nea Ion, un batranel care a muncit o viata la IAS, are o viziune proprie asupra destinului fostei mandrii a judetului: „Dupa ce a plecat Ciortan (ultimul director dinaintea preluarii firmei de catre firmele lui Trita), s-a ales praful. Nu stiu cum au facut astia, dar nu am mai ramas cu nimic. Nici tractoare, nici animale. Eu am plecat inainte sa ma dea afara. Unii au ramas, dar alearga si acum dupa salarii. Am auzit ca au facut o noua firma, dar nimeni nu mai vrea sa-si bage pamantul in arenda la ei. Li s-a dus buhul de hoti”.
Prinde orbul, scoate-i ochii
Ferma Dorobantu, fosta SC Docefran SA a intrat in lichidare in ultimul mandat la guvernare al PSD. Data fiind apartenenta politica a boss- ului Trita, sesizarile celor 200 de angajati privind neplata salariilor si concedierile abuzive au fost „uitate” prin sertarele directorilor de la somaj si inspectoratul de munca. Si uite asa s-au acumulat restante de ordinul sutelor de milioane. Ionel Ioan, liderul protestatarilor a precizat ca fiecare salariat are de primit cel putin 15 milioane de lei de la fosta conducere. Suma nu este mare, insa pentru o familie ramasa fara nici un fel de venituri si un singur milion inseamna ceva. Ionel considera ca sunt sanse foarte mici ca oamenii sa-si recupereze banii. Lichidarea intreprinderii s-a facut in „dulcele stil clasic” respectiv Ferma Dorobantu s-a transformat peste noapte in Ferma Mixta, datoriile au ramas la vechea societate, iar activele au fost transferate catre noua firma. In aceste conditii fostii salariati se „bat” cu alte cateva zeci de societati creditoare pentru intaietate la distribuirea sumelor rezultate din lichidare.
Peste 40 de „oi negre”
In intreg judetul exista 46 de foste IAS ramase neprivatizate. Pentru unele s-au blocat procedurile, altele s-au intors inapoi la stat dupa ce au facut obiectul devalizarilor. Practic, singurele valori pe care le detin aceste firme-fantoma sunt terenurile. Numai ca, din acest an, Agentia Domeniilor Statului, care are in portofoliu respectivele IAS, trebuie sa cedeze cea mai mare parte a suprafetelor catre fostii proprietari. In aceasta situatie, intreprinderile agricole devin cu totul neinteresante pentru investitorii privati.