Una dintre firmele implicate in cea mai mare evaziune fiscala din judetul Neamt si din intreaga tara a solicitat sa i se returneze marfa cu care a produs ingineria fiscala si care a fost sechestrata de Directia de Finante Neamt. La inceputul acestei luni, patronii societatii Mariforest au mers la Finante si, in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, au solicitat scoaterea de sub sechestru a celor peste 4.000 de rulmenti, confiscati anul trecut de vamesi, intrucat fusesera constatate posibile ilegalitati la sechestrare.
Firma este acuzata ca ar fi prejudiciat statul cu 160 de miliarde de lei, suma din care, pana acum, nu a fost recuperat nici un leu. Evident, nimeni nu a fost tras la raspundere si, de vreme ce personaje importante stau in umbra unei afaceri despre care nu stim inca pe ce perioada s-a derulat, e posibil sa nu existe niciodata nici un condamnat. „Societatea Mariforest ni s-a adresat recent, cu o cerere bazata pe o hotarare judecatoreasca, prin care ne solicita sa dam inapoi rulmentii sechestrati anul trecut. Cererea a fost motivata de faptul ca acestia fusesera cumparati de societatea IDAC, anterior aplicarii sechestrului, si, acum, cumpara-torul cere marfa inapoi. Bineinteles ca am refuzat aceasta solicitare, invocand procedura legala care prevede ca noi avem prioritate la recuperarea debitelor. Am fost uimiti de indrazneala acestei cereri, intrucat firma respectiva este acuzata de comiterea unei evaziuni fiscale uriase, a carei va-loare este aproximativ 160 de miliarde de lei”, a precizat Titi Tanase, director general al Directiei de Finante Neamt. Societatea Mariforest a fost acuzata, impreuna cu firma IDAC, la mijlocul anului trecut, ca ar fi comis cele mai mari evaziuni fiscale din istoria judetului Neamt, suma cu care a fost prejudiciat statul cifrandu-se la peste 11 milioane de dolari. Sirul „afacerilor” a fost descoperit in mai 2005, cand vamesii au oprit un tir cu rulmenti ce era suspect. Autovehiculul cu rulmentii de la IDAC s-a prezentat la Vama Piatra Neamt, in scripte figurand 7.000 de bucati, cu o valoare totala declarata, in acte, de 6,5 milioane de euro, adica peste 240 miliarde de lei, si care urmau a fi exportati in Germania. Vamesii au gasit doar 4.000 de rulmenti si, pentru ca li s-a parut suspecta si valoarea fabuloasa a rulmentilor, mai ales ca pretul de achizitie era de 900 milioane de lei, au dispus confiscarea marfii si au amendat societatea IDAC cu 75 milioane de lei. De asemenea, au sesizat organele de ancheta cu privire la aceasta tentativa de fraudare, demarandu-se un control. La sesizarea Vamii Piatra Neamt, Garda Financiara a inceput o verificare referitoare la ingineriile tranzactionarii acestor rulmenti.
Pret de factura umflat de 200 de ori
Pe baza facturilor fiscale, s-a stabilit traseul sinuos pe care l-au urmat rulmentii ce au fost trecuti, in doar doua zile, prin nu mai putin de 5 firme, iar, la penultima, a fost „umflata” valoarea produselor de peste 200 de ori. Transferul marfurilor are scopul de a ascunde urmele si de a creste substantial valoarea si include obligatoriu o firma-fantoma, care preia toate neregulile, astfel incat sa nu poata fi tras la raspundere nimeni. Rulmentii au fost cumparati de la Baza de Aprovizionare Brasov, valoarea acestora fiind de aproximativ doua miliarde de lei. In aceeasi zi, rulmentii au fost trecuti pe o alta firma, Rulm Grup Brasov, la aceeasi valoare. Pe 17 mai, rulmentii au fost vanduti, cu aceiasi bani, unei societati din Piatra Neamt, iar cateva ore mai tarziu, au fost revanduti cu 2,6 miliarde de lei societatii Mariforest Piatra Neamt. A doua zi, pe 18 mai, rulmentii au fost vanduti catre societatea IDAC SRL, cu suma de 540 miliarde de lei. Adica de peste 200 de ori mai scumpi decat au fost cumparati. In aceste conditii, se ajunsese ca valoarea unui rulment sa se situeze la astronomica suma de 4.000-5.000 de dolari. Potrivit facturilor intocmite, societatea Mariforest a obtinut, intr-o singura zi, un profit de nu mai putin de 538 miliarde de lei, adica aproximativ 18 milioane de dolari. Pe baza acestei tranzactii de vanzare-cumparare si dupa ce se faceau formalitatile de export in Vama Piatra Neamt, este clar ca firma IDAC intentiona sa solicite Fiscului sa-i ramburseze TVA-ul aferent. Daca tranzactia ar fi fost reala, Mariforest trebuia sa achite la bugetul de stat suma de 74 miliarde de lei, drept impozit pe profit, si 86,5 miliarde de lei TVA, ceea ce ar fi facut sa nu existe nici un beneficiu. In consecinta, aceasta societate a vandut rulmentii cu 540 de miliarde de lei firmei IDAC, iar cea din urma sa ceara TVA-ul aferent, adica 86,5 miliarde de lei. In timpul controlului, comisarii financiari au descoperit ca se pregatea inca o tranzactie cel putin suspecta, cu placute vidia. Si acestea au fost trecute prin 5 firme, iar pretul fusese crescut progresiv, ajungand, in final, tot la IDAC. Facturile fiscale gasite arata ca, pe data de 3 iunie 2005, societatea Mariforest vanduse firmei IDAC placute vidia de 68 miliarde de lei.