R.L: Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunțat formarea unor patrule comune turco-americane în zona Manbij din nordul Siriei, în ciuda relațiilor tensionate dintre cele două țări. Cum vor funcționa aceste patrule?
Osman Koray Ertaş: SUA și Turcia sunt aliați NATO și această colaborare este firească. Forțele turcești și americane patrulează în prezent în Manbij. Deja există 55 de patrule, dar sunt separate. Însă se antrenează împreună, apoi vor alcătui patrule mixte, care vor intra și în oraș.
Echipele americano-turcești vor patrula în apropiere de Manbij. Această zonă are o populație arabă controlată de gruparea armată PYD, kurdă, susținută de americani, pe care Turcia o consideră teroristă. S-a decis ca obiectivul final să fie retragerea PYD și predarea administrației consiliilor locale, Armatei Siriene Libere și înființarea unor patrule mixte turco-americane.
Dacă această soluție va fi una de success, se are în vedere implementarea acestui model și în alte zone arabe controlate acum de grupări kurde.
R.L: Idlib a fost declarată zonă demilitarizată în septembrie 2017, în urma unui memorandum semnat la Astana cu Iran și Rusia. Care sunt prevederile principale ale acestui memorandum?
Osman Koray Ertaş: La întâlnirea dintre președintele Tayyip Erdogan și președintele Vladimir Putin de la Soci, din 17 septembrie, s-a semnat un Memorandum de Stabilizare a Situației din Idlib, ce conține următoarele prevederi: punctele de monitorizare ale armatei turcești vor fi fortificate și vor continua să funcționeze; se va evita atacarea Idlibului și se va respecta statutul de zonă demilitarizată; se vor stabili zone-tampon de 15-20 de kilometri în regiunea de dezescaladare; tot armamentul greu aparținând grupurilor participante la conflict va fi retras până la 10 octombrie; toate grupările extremiste vor fi mutate din zona demilitarizată până la 15 octombrie, iar grupările locale, moderate, vor rămâne pe pozițiile lor; patrule turcești și rusești vor controla granițele zonei demilitarizată; traficul pe M4 (Alep-Latakia) și M5 (Alep-Hama) va fi reluat până la sfârșitul anului.
R.L: Regimul sirian, susținut de Rusia și milițiile șiite susținute de Iran au eliminat alte trei zone de demilitarizare: Ghouta de Est, nordul orașului Homs și Daraa-Quneitra, și începuse un atac furibund și asupra provinciei Idlib, gazdă a mii de dislocați din zonele controlate acum de regimul Assad. Cum va împiedica Turcia un nou asalt?
Osman Koray Ertaş: Turcia a înființat, conform înțelegerii de la Astana, 12 puncte de monitorizare, iar prezența militarilor turci conferă provinciei Idlib un statut diferit. Nu puteam permite să se aplice același scenariu ca în celelalte trei zone.
În provincie sunt 3,5 milioane de locuitori, s-ar fi provocat un nou dezastru, un nou val de migrație, iar Turcia nu mai poate absorbi refugiați. Nici Europa. În plus, exista riscul ca odată cu valul de refugiați să se infiltreze și teroriști.
Provincia este, în momentul de față, singurul bastion al opozanților, al revoluției siriene. Amenințarea regimului de la Damasc punea în pericol găsirea unei soluții politice a conflictului izbucnit în urmă cu șapte ani.
Eforturile Turciei de a detensiona situația au fost enorme. S-a stabilit între cele trei state garante ale dialogului de la Astana (Turcia-Iran-Rusia) că statutul provinciei Idlib va avea o dinamică proprie, în spiritul protecției civililor și ținând cont de problemele de securitate ridicate de cele trei state. Prioritare sunt separarea grupurilor de jihadiști de grupurile opozanților și eliminarea cuiburilor teroriste.
Turcia, de partea poporului sirian, nu a regimului de la Damasc
R.L: La o sesiune plenară a Partidului Socialist Arab Baath, Bashar al-Assad a declarat că acordul ruso-turc cu privire la Idlib din Siria va ajuta Damascul să-și recâștige controlul asupra acestei regiuni. Assad a subliniat că acordul privind proviincia Idlib este „o măsură temporară”.
Osman Koray Ertaş: Într-o ședință a Parlamentului, președintele Tayyip Erdogan a declarat că va continua să caute o soluție împreună cu poporul sirian, nu cu guvernul sirian susținut de Rusia. De asemenea, a afirmat că Turcia își va consolida punctele de observare în nord-vestul Siriei și va colabora cu Rusia împotriva grupărilor radicale.
R.L: Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu va mai ataca provincia Idlib, după întâlnirea cu președintele turc, Tayyip Erdogan. A fost doar o declarație diplomatică sau va onora această promisiune?
Osman Koray Ertaş: Implementarea efectivă a Memorandumului de la Soci depinde de acțiunile regimului de la Damasc și a aliaților săi. Ne așteptăm să fim sprijiniți de comunitatea internațională, care ar putea exercita presiuni asupra regimului și a aliaților acestuia să respecte memorandumul.
Președintele Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia va organiza un summit cu Rusia, Germania și Franța în octombrie sau noiembrie pentru a discuta despre Siria. Ce se va întâmpla în Idlib privește întreaga lume, însă Turcia nu-și permite luxul de a se raporta la aceste probleme din postura de observator.
R.L: Organizațiile umanitare internaționale tocmai au anunțat că s-au retras din zonele ce sunt acum controlate de regimul de la Damasc, pentru că nu li s-a mai permis să acționeze. 13 milioane de locuitori rămân în nevoie acută de ajutoare umanitare, în special alimentare și medicale.
Osman Koray Ertaş: De aceea este nevoie de o decizie la nivel internațional. Turcia a făcut tot ce a putut. Pe lângă dimnsiunea întreprinzătoare menționată mai sus, politica noastră externă are și o dimensiune umanitară considerabilă.
Am devenit cel mai mare furnizor de asistență umanitară din lume. În 2017, asistența umanitară oferită de Turcia s-a ridicat la 8,06 miliarde de dolari.
Din cauza conflictului din Siria, în Turcia s-au refugiat 3,5 milioane de sirieni. În unele orașe, numărul sirienilor a depășit numărul cetățenilor turci. Toți au acces la servicii medicale gratuite, iar 613.000 de copii beneficiază de educație gratuită.
De asemenea, în zonele din Siria aflate sub garanția securității oferită de Turcia, refugiații se întorc. După încheierea operațiunii „Scutul Eufratului” s-au reîntors în regiune peste 180.000 de sirieni. După operațiunea „Ramura de măslin”, s-au întors 80.000 de sirieni în Afrin, zonă controlată în prezent de Armata Siriană Liberă.
Întoarcerea refugiaților este un obiectiv major, dar aceștia nu pot fi forțați să se întoarcă dacă nu se simt în siguranță. Aici trebuie intervenit la nivel internațional.