13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLa Galati s-a dezgropat securea razboiului

La Galati s-a dezgropat securea razboiului

Uniunea Nationala PSD+PUR, resuscitata sub forma unei noi majoritati a PSD si Partidului Conservator in Consiliul Judetean Galati, a reusit performanta de a realege, pentru a treia oara in doua luni si ju-matate, candidatul PSD la functia de vicepresedinte al CJ.
Criza de la Galati a blocat acordarea celor cinci functii de prefecti ce ar fi trebuit sa le revina conservatorilor si a determinat tensionarea relatiilor dintre liderii nationali ai Aliantei si PC. Tariceanu si Blaga i-au replicat dur lui Voiculescu ca pana la rezolvarea situatiei de la Galati nu va obtine cele cinci functii de prefecti. Voiculescu ameninta ca in luna ianuarie PC ar putea parasi guvernarea.
Prima alegere a lui Eugen Chebac a avut loc pe 30 septembrie iar faptul ca atunci opt din cei noua consilieri judeteni PC au votat candidatul PSD a determinat suspendarea protocolului de colaborare dintre Alianta si Partidul Conservator la Galati. Prefectura a atacat hotararea in contencios pentru ca nu se respectase procedura iar Consiliul National de Coordonare a Coalitiei le-a recomandat liderilor locali ai PC, PNL si PD sa fie convocata o noua sedinta, la care consilierii PC sa voteze candidatul Aliantei. Liderul PC Galati, Eugen Durbaca, devenit presedinte al Consiliului Judetean cu sprijinul Aliantei, a convocat o sedinta extraordinara, dar consilierii PC au votat din nou candidatul PSD, in timp ce consilierii Aliantei, luati prin surprindere de manevra lui Durbaca, au parasit sala. Pentru ca si a doua realegere a lui Chebac ar fi putut fi atacata in contecios, din cauza ca acesta fusese reales fara ca in prealabil sa fi fost eliberat din functie, Uniunea Nationala PSD+PC din CJ Galati a convocat o noua sedinta „de realegeri”. Si de aceasta data consilierii Aliantei au parasit sala iar consilierii PSD+PC plus doi independenti demisionari din PNL au reales candidatul PSD cu 22 de voturi „pentru” si o abtinere. In timp ce Chebac era reales pentru a treia oara vice CJ Galati, instanta de la contencios se pronunta anuland prima sa alegere.

Blaga: PC sa-si puna pofta-n cui!

Colaborarea PC cu PSD la Galati blocheaza de doua luni acordarea celor cinci functii solicitate de Dan Voiculescu si ar putea avea efecte si mai grave pentru PC pentru ca liderii locali ai Aliantei au propus CNCC aprobarea unei hotarari prin care PC sa nu mai primeasca nici un post, nici la nivel central, nici oriunde in tara, pana la rezolvarea situatiei de la Galati. La sedinta liderilor coalitei din 12 decembrie, dialogul dintre Dan Voiculescu si Vasile Blaga s-a purtat pe un ton ridicat, ajungandu-se ca cei doi lideri sa se rasteasca unul la celalalt. Voiculescu a cersit din nou cele cinci prefecturi promise de premierul Tariceanu iar Blaga i-a spus foarte transant ca trebuie sa-si puna pofta-n cui, reamintindu-i ca la Galati PC a votat cu PSD, nu cu PD, cum era intelegerea.

Tariceanu: „Postul sa revina PD-ului”!

Si premierul Tariceanu se situeaza pe o pozitie intransigenta. Dupa sedinta consiliului coalitiei de luni, 19 decembrie, primul ministru a declarat: „Le-am spus un singur lucru: ca ma intereseaza mai putin cine ce zice despre celalalt, pentru ca nu sunt pe post de instanta de judecata. Le-am cerut sa respecte configuratia politica a actualei coalitii si prin urmare sa gaseasca solutia ca postul respectiv sa revina PD-ului, asa cum a fost stabilit”.

Joc la doua capete: Voiculescu ameninta cu iesirea de la guvernare

Prin vocea purtatorului de cuvant al PC, deputatul de Galati Bogdan Ciuca, presedintele conservator Dan Voiculescu a amenintat cu iesirea de la guvernare. Motivul aparent este ca nu au fost promovate mai multe proiecte de lege ale conservatorilor. Intrucatva preocuparea este credibila, pentru ca spre exemplu legea controlului averilor ar putea urca procentele din sondaje ale PC, care in situatia de acum nici nu poate spera la 5%. Dar este evidenta si presiunea la care este supusa con-ducerea PC de filialele teritoriale pentru obtinerea celor cinci functii de prefect, dar si pentru alte posturi blocate.
Biroul Permanent al PC va face in luna ianuarie „o analiza a pozitiei PC in cadrul coalitiei si cu privire la oportunitatea de a continua in actul de guvernare”.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă