Ea nu a renunțat la demersuri nici măcar după ce a pierdut, pe fond, procesul cu acționarul magazinului și după ce a fost amendată, în repetate rânduri de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Carmen Palade a atacat cu apel decizia prin care Unirea Shopping Center a reușit să anuleze plata a nu mai puțin de 6 milioane de euro către cea care, pentru o scurtă perioadă, a controlat abuziv magazinul.
Carmen Palade, arată un audit extern, a prejudiciat magazinul cu nu mai puțin de 100 de milioane de lei, în perioada în care a deținut controlul.
Demersul fostei soții a lui Dan Adamescu este cu atât mai aberant cu cât suma cerută de ea în instanță provine dintr-un contract prin care ea însăși și-a acordat bonificații uriașe și de care, oricum, profitase o bună perioadă de timp.
Este vorba despre un contract din firma Pall D’or Con SA, pe care o controlează, a încasat deja sute de mii de euro de la centrul comercial Unirea Shopping Center pentru prestația lui Palade în calitate de manager.
Carmen Palade și-a stabilit cu de la sine putere o sumă de 50.000 de euro lunar pentru managementul magazinului, bani pe care nu îi încasează, în România, pentru prestații similare, nici măcar un CEO de bancă. Mai mult decât atât, Palade era remunerată și ca președinte al Consiliului de Administrație de către Unirea Shopping Center cu suma de 10.000 de euro lunar.
Mai mult decât atât, acesta fiind și obiectul dosarului câștigat pe fond de Unirea Shopping Center, Carmen Palade a decis, în 2017, ca, în cazul în care contractul este reziliat, ea să încaseze veniturile pe 10 ani, adică 6 milioane de euro.
De remarcat că decizia de modificare a condițiilor contractuale a fost luată exact în perioada în care Palade, ca președinte al Consiliului de Administrație și director general al Unirea Shopping Center, refuza sistematic cererile de convocare AGA venite de la acționari.
Unirea Shopping Center a refuzat să facă plata și a și reușit să câștige, pe fond, procesul. Acum, Carmen Palade a făcut apel.
Abuzuri pe bandă la o -firmă listată la Bursă
Acționarul majoritar al Unirea, TNG, a sesizat ASF prvind abuzurile comise de Palade și a reușit să demonstreze și în instanță că are dreptate să refuze plata.
În primul rând, clauza pe care Palade o invocă este absurdă și abuzivă, din moment ce ea prevede că firma sa are dreptul la compensații, indiferent de motivul din care este reziliat contractul. Adică, inclusiv dacă este dorința unilaterală a lui Carmen Palade.
În al doilea rând, Palade a continuat să se considere manager al Unirea Shopping Center chiar și după ce nu a mai ocupat poziția de președinte al Consiliului de Administrație, iar acest lucru era imposibil având în vedere că statutul firmei spune că președintele CA este și director general.
Mai grav, este că Unirea Shopping Center este listată la Bursă, ceea ce înseamnă că Palade, prin acțiunile sale, aduce prejudicii unui număr semnificativ de acționari.
Dacă mai era nevoie de încă un argument, contractul Pall D’or cu Unirea Shopping Center a fost declarat fictiv de către ANAF.
De altfel, capitalul firmei este deținut doar în proporție de 81% de către TNG, 11% fiind controlat de SIF Muntenia și alte 8% de diverși acționari care au cumpărat de pe Bursă.
Scurt istoric al unei -„combinații“
În rapoarte curente trimise la ASF și Bursa de Valori s-a prezentat cum Palade și-a vândut la prețuri de nimic mașinile din parcul companiei, cum a cheltuit sute de mii de euro în excursii de shopping în străinătate, însă fraudele descoperite încep să capete aspecte penale.
În 2014, abuzând de funcția sa, fără a avea aprobarea consiliului de administrație, Palade semnează un contract de management cu una din firmele sale, Pall D’or Con SA. Palade semnează contractul ca și director general din partea Unirea Shopping Center, iar firma sa o numește pe Carmen Palade director general prin contract, pentru suma de 34.430 de euro lunar + TVA, sumă pe care apoi o mărește la 50.000 de euro/ lună prin act adițional.
Deci directorul general se angajează pe sine printr-o firmă personală în funcția de… director general.
Aceasta în condițiile în care Palade era remunerată cu 10.000 de euro pe lună pentru poziția de președinte CA care prin statut era asociată și cu cea de director general.
Prin urmare, Palade a reușit performanța de a-și plăti de două ori un job cu o sumă de 60.000 de euro/ lună, fără a înștiința consiliul de administrație.
Mai mult decât atât, simțind că va pierde controlul companiei, Palade sem-nează un ultim act adițional, cu data de 31 ianuarie 2017, fără număr de înregistrare în companie, însă cu data autentificată de un notar tocmai în 6 iulie 2017, prin care decide că va primi drept despăgubire 6 milioane de euro (echivalentul a 10 ani de plăți lunare) dacă va renunța la contract. În condițiile de renunțare, Palade trece inclusiv demisia din funcție.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi demisionat din funcția de director general, ar fi cerut 6 milioane de euro -despăgubire.