15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalAutoritățile turcești cercetează Consulatul Arabiei ­Saudite din Istanbul

Autoritățile turcești cercetează Consulatul Arabiei ­Saudite din Istanbul

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, Hami Aksoy, a declarat că, deși Convenția de la Viena prevede imunitate pentru clădirile ambasadelor și consulatelor, acestea pot fi percheziționate de autoritățile țării gazdă cu consimțământul șefului misiunii.

Anunțul a venit la o zi după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut oficialilor saudiți să-și dovedească afirmația că Jamal Khashoggi, un acerb critic al regimului de la Riad, a părăsit Consulatul saudit, la 2 octombrie, unde intrase pentru obținerea unui document necesar pentru căsătorie.

Consulul saudit a declarat că jurnalistul a plecat foarte repede, însă logodnica acestuia, care îl aștepta în fața clădirii, susține că acesta nu a mai ieșit. Mai mult decât atât, femeia a declarat la poliție că Jamal îi spusese să anunțe autoritățile dacă nu mai iese, având o presimțire.

„Oficialii Consulatului nu se pot salva spunând că a părăsit clădirea. Dacă a plecat, trebuie să  dovediți cu imagini“, a declarat președintele turc.

Turcia l-a convocat pe ambasadorul saudit pentru a doua oară în legătură cu dispariția jurnalistului, iar un trimis saudit s-a întâlnit cu ministrul adjunct de Externe, Sedat Onal.

Protestatarii s-au adunat în fața Consulatului saudit de la Istanbul, cu bannere pe care scria: „Nu vom pleca fără Jamal Khashoggi“.

Președintele american, Donald Trump, care s-a abținut până acum să-și declare o poziție, fiind prieten cu Prințul Coroanei saudit, a declarat reporterilor de la Casa Albă că este „îngrijorat“ de dispariția jurnalistului.

„În momentul de față, nimeni nu știe nimic despre asta. Sunt niște povești destul de rele în jurul subiectului, care nu-mi plac deloc“, a spus Trump

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă