8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecial"Arbitrajul comercial, calea de a scapa de birocratie"

„Arbitrajul comercial, calea de a scapa de birocratie”

Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta a organizat la sfarsitul saptamanii un seminar despre arbitrajul comercial. Victor Babiuc, presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de la Bucuresti, a prezentat principale aspecte legate de aceasta institutie privata de solutionare a litigiilor comerciale. Din pacate, in Constanta, sunt numai cateva zeci de firme care apeleaza la aceasta solutie.
– Domnule Babiuc, de ce ar trebui sa aleaga societatile comerciale calea arbitrajului comercial?
– In lumea occidentala, arbitrajul este calea normala de solutionare a litigiilor comerciale: pentru cele internationale aproape in exclusivitate, pentru cele interne, aproape de jumatate. In Romania, pentru cele internationale nu e folosit intr-o masura suficienta, iar pe plan intern sigur nu e folosit intr-o masura suficienta. Daca datele noastre sunt exacte, nici macar 1% din litigiile comerciale nu ajung la arbitraj, ori asta este mult sub ceea ce se intampla in alte tari. La Curtea de la Bucuresti, sunt 700-800 de dosare pe an.

– Care este principala cauza pentru care aceasta solutie este ocolita?
– Principala cauza este ignoranta comerciantilor si a sfatuitorilor juridici, care nu stiu exact ce inseamna arbitrajul. In vremurile nu prea indepartate, arbitrajul nu era folosit in litigiile interne, ci numai pentru cele extere, iar la Facultatea de Drept, textele din codul de procedura civila privind arbitrajul erau date ca exemple de text cazute in desuetudine, pe motiv ca justitia socialista e atat de buna incat nimeni nu mai are nevoie de arbitraj. Adevarul nu era acesta, dar asta era „placa” oficiala. Dupa revolutie, majoritatea juristilor crescuti in acele vremuri, care nu au avut de-a face cu arbitrajul, l-au privit ca un fel de curiozitate si cu suspiciune, unii chiar cu ostilitate. Din cauza aceasta, profesionistii recomanda cu destula rezerve arbitrajul. Cei care il cunosc il recomanda fara dubii, iar cei care nu-l cunosc au retineri. Sunt convins insa ca lucrurile vor evolua, ca se vor schimba in bine.
– Care sunt avantajele arbitrajului comercial?
– Sunt multe. Va dau numai cateva argumente. In primul rand, cei care judeca asemenea procese sunt oameni specializati. Si judecatorii stiu drept comercial, dar ei trebuie sa stie tot felul de alte lucruri. Mai exista avantajul de a-ti alege judcatorul, in timp ce la justitie exista judecatorul de stat, pe care nu poti sa-l dai la o parte decat daca ai motive de recuzare, la arbitrajul comercial cei implicati isi aleg propriul arbitru. Fiecare e preocupat sa aleaga un profesionist. Daca un arbitru nu se comporta profesional sau moral adecvat, sansa de a fi ales data viitoare este nula. Alt avantaj este durata arbitrajului. La justitie un proces dureaza doi-trei ani de zile, pana se epuizeaza toate caile de atac. La arbitraj dureaza cinci-sase luni. Daca se introduce si o actiune in anulare, inseamna maximum un an de zile. De asemenea, un alt avantaj este executarea hotararilor. Hotararile de la arbitraj se executa exact ca o hotarare judecatoreasca, pe plan intern. Pe plan extern, chiar mai bine, pentru ca pentru hotararile judecatoresti nu exista conventii privind executarea lor, dar pentru arbitraj exista.
De asemenea, costurile procesului sunt mai ieftine. Taxele sunt asemanatoare, dar pentru ca sunt mai putine infatisari, si aici inseamna costuri mai reduse.
– Credeti ca integrarea in Uniunea Europeana va avea un impact asupra atitudinii agentilor economici in ceea ce priveste arbitrajul comercial?
– Va avea un singur impact, dupa parerea mea. Cei din Occident vor veni mai usor in Romania decat vin acum, pentru ca cei din occident ajung aici cand sunt parati de societati romanesti si intr-o masura mai mica atunci cand sunt ambele parti din strainatate.

– De ce acest seminar la Constanta?
– Seminarul face parte din evenimentele pe care le organizam periodic, de doua ori pe an. Ma bucur ca de aceasta data initiativa a venit din partea CCINA, nu din partea noastra. Vrem ca lumea sa stie ce inseamna arbitraj. Daca nu il foloseste, macar sa nu il foloseasca pentru ca are un motiv real, nu pentru ca il ignora.

Cele mai citite

Avantajele aderării României la spațiul Schengen: beneficii începând cu 1 ianuarie 2025

Spațiul Schengen, zona europeană de liberă circulație, elimină controalele la frontierele interne între statele membre. România va deveni membră deplină Schengen de la 1...

Marea Britanie și Uniunea Europeană intensifică cooperarea înainte de mandatul lui Donald Trump

Marea Britanie și Uniunea Europeană își întăresc legăturile pentru a preveni eventualele tensiuni comerciale și de apărare ce ar putea apărea sub administrația lui...

PSG și Manchester City în pericol să rateze calificarea. De ce transferurile din iarnă nu le pot ajuta în Champions League?

PSG și Manchester City, două dintre cele mai puternice echipe din Europa, se confruntă cu un sezon dezamăgitor în UEFA Champions League. Cu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă