Nici una din cele 188 de asociatii de proprietari si locatari din Piatra Neamt nu a solicitat schimbarea modului de taxare a caldurii furnizate in sistem public pentru a plati si vara agentul termic folosit iarna. Desi le-a trimis instiintari asociatiilor, societatea furnizoare de caldura din Piatra Neamt, Aqua Calor, nu a primit nici un raspuns pana la expirarea termenului, adica pana ieri, 20 noiembrie.
„Nu am primit nici un raspuns de la pietreni, ceea ce inseamna ca vor ramane pe vechiul sistem de tarifare”, a declarat Radu Stancescu, managerul de proiect al societatii Aqua Calor. Potrivit OUG 143/ 2005 – pentru care nu au fost aprobate nici pana acum normele de aplicare – pretul national de referinta al energiei termice a fost majorat, incepand cu 1 noiembrie, cu 20% – de la 89,6 lei (896.000 lei vechi) la 107,5 lei gigacaloria. Totodata, calcularea pretului agentului termic a fost completata cu inca doua moduri de tarifare, de tip binom, asemanatoare celor utilizate de Electrica. Tariful binom de tip B1 include plata unui abonament care reprezinta 20% din valoarea nationala de referinta, la care se adauga o componenta variabila a consumului. In cazul tarifarii binom de tip B2, abonamentul reprezinta 40% din valoarea de referinta, la care se adauga componenta variabila, in functie de consum. In cazul tarifarii de tip binom, consumatorii beneficiaza de o reducere de 2,5% din valoarea anuala totala a facturilor la energia termica, insa, nefiind publicate normele de aplicare a acestor prevederi, reprezentantii societatilor producatoare si distribuitoare de agent termic nu stiu cine va suporta aceasta reducere. Potrivit acelorasi prevederi, odata stabilit, sistemul de tarifare nu mai poate fi schimbat timp de un an.
Potrivit conducerii Aqua Calor, noul sistem de tarifare ar fi fost avantajos in conditiile in care consumul de agent termic nu ar fi fost contorizat. „Prevederile legale sunt elaborate la nivel national. Dar blocurile din Piatra Neamt sunt contorizate in proportie de 100%, de aceea oamenii considera ca vor plati exact atat cat vor consuma. Si mi se pare just. Prin sistemul binom se incearca o echilibrare a costurilor din lunile de vara cu cele din iarna.
La Timisoara, spre exemplu, un asemenea sistem functioneaza de cativa ani: se plateste ceva mai mult in perioada de vara, asigurandu-se, printr-un fond de rulment, o sustinere financiara in lunile de iarna, cand costurile sunt mult mai ridicate”, a declarat Radu Stancescu.