16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 1.800 de comune pot primi finantari

Peste 1.800 de comune pot primi finantari

Guvernul a triplat sumele alocate initial pentru finantarea proiectelor ce vizeaza imbunatatirea infrastructurii rurale, de la 1 miliard de lei noi la 3 miliarde. Secretarul de stat Ioan Andreica, din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), a declarat vineri ca s-a luat aceasta decizie intrucat, in 45 de zile, au fost depuse in total peste 2.700 de proiecte.
„In urma verificarilor pe care le-am facut am ajuns la concluzia ca peste 1.800 de proiecte ar putea primi finantare. In cel mai scurt timp vom aproba primul pachet de peste 700 de proiecte prin care fiecare comuna sa primeasca cel putin 100.000 lei noi ca sa-si poata plati proiectele si, eventual, sa organizeze licitatia. Primariile trebuie sa se miste foarte repede ca sa cheltuiasca banii pana pe 31 decembrie fiindca, altfel, sumele se intorc la bugetul de stat”, a spus Andreica.
Secretarul de stat a mai afirmat ca din unele judete au fost depuse chiar si 69 de proiecte, in timp ce din altele doar 4-5. La o intrunire organizata de PD cu primarii din judet, Andreica i-a sfatuit pe edili sa angajeze firme de proiectare care sa cunoasca atat legislatia in domeniu, cat si tehnicile de elaborare a proiectelor. „Din pacate, din Bistrita-Nasaud au fost depuse 26 de proiecte. Eu zic ca se putea mai mult fiindca si judetul nostru are mari probleme de infrastructura. In primul pachet de proiecte care vor fi aprobate sper sa fie 10 si din Bistrita-Nasaud”, a adaugat secretarul de stat.
Ordonanta nr. 7/2006 vizeaza Programul de dezvoltare a infrastructurii in spatiul rural cu scopul de a imbunatati situatia sociala si economica a locuitorilor din zonele rurale. Programul se aplica la reteaua de drumuri publice comunale, judetene si nationale prin poduri, podete si punti pietonale, precum si prin dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apa potabila, de canalizare si epurare. Acesta va demara incepand cu anul 2006 si se va desfasura pe o durata de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă