Moderatorul unei cunoscute emisiuni politice TV, reputat pentru obedienta sa consecventa fata de PSD, afirma recent, la reluarea show-ului sau de toamna, ca „in 2005 Romania s-a indepartat in permanenta de Europa, pe plan de politica externa si interna, economie, viata sociala”. In fata sa, liderul PSD Mircea Geoana, astepta vadit incantat sa-si prezinte „marfa” propagandistica, intr-o emisiune presupusa de dezbateri serioase. Este mai putin important ca ziaristul in cauza, redactor sef adjunct al unui important cotidian, fusese, cu ani in urma, „urechiat” sever de directorul sau pentru perierea gretoasa a lui Adrian Nastase sau ca, mai tarziu, se minuna ca o tata de mahala constatand ca „vi s-a intins covorul rosu in fata peluzei Casei Albe” cu un tremolo in voce menit sa induioseze pe telespectatorul de galerie. Ceea ce se cuvine sa subliniem este incapacitatea unor ziaristi, din lipsa de profesionalism si de sira spinarii, de a fi echidistanti pentru informarea corecta a cititorului sau a telespectatorului. Ziaristi versatili, care dezinformeaza fara false complexe.
Desigur, noua administratie Basescu – Tariceanu s-a confruntat cu probleme dificile, unele practic insurmontabile, dupa lunga aservire pesedista Iliescu – Nastase, epoca dezastrului economic si moral al Romaniei, pepiniera marii coruptii, ignorate total de justitia aservita politic. Rezultatele celor 9 luni de guvernare sunt insa deceptionante, cu toate bunele intentii ale dlor Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, aflati regretabil intr-un steril antagonism de proceduri si prioritati, sau cu bunele rezultate ale ministrilor Monica Macovei, Vasile Blaga si Gh. Flutur. Apar raze de speranta in Justitie si administratie, in ciuda opozitiei acerbe a vechilor structuri dar si a unor ziaristi incorecti, experti in dezorientarea opiniei publice. PSD, macinat de lupte intestine pentru putere, dupa debarasarea de Ion Iliescu in maniera hrusciovista, continua sa mizeze pe personalitati compromise in guvernare si nu numai, ca Adrian Nastase, D.I. Popescu, Miron Mitrea, Rodica Stanoiu, Hrebenciuc si altii, despre care opinia publica si-a facut o parere justificata, sanctionata prin vot.
Greaua mostenire a trecutului, incoerenta si lipsa de profesionalism sau de vointa a noilor guvernanti, marile calamitati naturale din acest an, nu sunt de natura sa ne faciliteze intrarea in Europa, iar romanul de rand ramane dezorientat si sceptic, detestand in bloc casa politica, institutiile democratiei, respectiv Parlament si autoritati, vinovate indistinct de mizeria din tara si impunitatea justitiei. Numerosi ziaristi contribuie, cu aplicatie si cinism, la aceasta imagine distructiva, folosind TV, radio si presa scrisa pentru ridiculizarea alesilor nostri in Parlament, pe care ii prezinta dormind, cascand, jignindu-se cu insulte de mahala, sau publicand interviuri scandaloase si suburbane, in care stalcesc atat adevarul si limba dar si bunul simt. Au proliferat atacurile mincinoase prin presa, calomniile ordinare, insultele, acuzatiile nefondate.
Un om de spirit spunea ca suntem un popor „misterios”, cu Parlamentul, oamenii politici, mass media pe care le meritam. Desi este greu de acceptat o asemenea asertiune, vizionarea unor emisiuni TV in care moderatorul, prea discutabil, da timp de antena unui lider de partid paranoic in deplina acceptiune medicala, urland isteric la interlocutor cu insulte fanteziste, printre care criminal, hot, bandit, tradator, dar si „pensionar”, toate acestea deci ne fac sa zambim increduli atunci cand se vorbeste de imperativele de onoare ale Clubului Presei.
In decembrie 1989, mass media din Romania s-a eliberat din constrangerile regimului totalitar comunist, sechelele acestuia continuand insa sa greveze democratizarea la care aspira societatea noastra, in general. Ceea ce vedem, auzim sau citim in presa centrala sau locala ne intareste convingerea ca o reforma radicala, „de onoare”, se impune si in mass media, nu numai in clasa politica romaneasca.