„Seismul de sambata dupa-amiaza se incadreaza in activitatea seismica normala a zonei Vrancea. A fost o miscare telurica ce s-a resimtit pe o mare distanta, pe o raza de 300 de kilometri, pana in sudul judetului Arges. A fost un cutremur de intensitate medie, care nu a provocat pagube materiale. Placile tectonice care se intalnesc sub pamantul Vrancei au inceput sa lucreze”, aceasta este parerea seismologilor de la INFP.
Cutremurul s-a produs la 148 de kilometri adancime si a durat 20 de secunde, aceasta fiind perioada pe care a fost inregistrat de seismograful de la Vrancioaia, dar oamenii nu l-au simtit decat 3-4 secunde. Din spusele specialistilor de la Observatorul Seismologic „Dr. Cornelius Radu” din Vrancioaia, seismul a fost presimtit, cu cateva secunde inainte de a se produce, de Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real de la Plostina, destinat obiectivelor industriale si instalatiilor de interes national cu risc major la cutremure.
Au trecut 28 de ani de la cutremurul din 1977
La 28 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, vrancenii si nu numai isi aduc aminte cu groaza si tristete de clipele traite atunci. Au fost in toata tara pierderi materiale de peste doua miliarde de dolari, 1.570 de morti, 11.400 de raniti si peste 33.000 de locuinte distruse sau avariate. Unda de soc a seismului de acum 28 de ani a fost resimtita pana la Roma, Moscova, Ankara (in Turcia) sau Turku (in Finlanda). Dupa studiul seismologic facut in Vrancea intre anii 1995 si 1997 de catre SC ICETMC SA Bucuresti, cercetatorii fenomenelor telurice de aici au ajuns la concluzia sumbra ca un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter ar putea zdruncina pamantul Vrancei dupa 2006, dar pana in anul 2011. Conform raportului intocmit de ICETMC, la finalizarea studiului in cauza gradul de seismicitate din zona Vrancea, dar mai ales din Focsani este de 9,3, indicatorul cel mai mare din intreaga Europa. De vina sunt si cele trei mari placi tectonice ce se intalnesc exact in zona judetului Vrancea: cea Euroatlantica, ce se intinde pana in largul Islandei, cea Africana, ce se intinde din Azore pana la Capul Horn, si cea Indo-Asiatica, ce ajunge ca intindere pana in largul Insulelor Kurile. Dar si cele patru placi microtectonice: cea Transilvana, cea Moldava, cea Valaha si platoul continental al Marii Negre, care au acelasi loc de intalnire – Vrancea.
Numai in secolul XX Vrancea a avut parte de peste 12 cutremure cu o magnitudine mai mare de 4,4 grade pe scara Richter; in anii 1940, 1941, 1942, 1948, 1959, 1977, 1986, 1990, 1991 si 1999. Dar de departe cele mai mari au fost cele din noiembrie 1940 – 7,8 grade pe scara Richter si cel din 1977 – 7,4 grade pe aceeasi scara. In perioada urmatoare, in Romania vor fi aduse 15 dispozitive speciale dotate cu senzori specifici, din care, in Vrancea, vor fi instalate patru astfel de dispozitive.
Profesorul Marmureanu este foarte sigur pe afirmatiile sale
„Pot sa va spun cu o siguranta de suta la suta ca pana in anul 2006 nu vom avea un cutremur catastrofal, dupa 2006 mai discutam. Asta nu inseamna ca el va avea loc in 2006. Noi avem analize foarte corecte, deterministe, din care reiese ca pana in 2006 nu putem avea un cutremur mare, deci de peste 7 grade pe Richter. Putem avea cutremure de cinci sau sase grade, dar nu unul catastrofal”, a conchis directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gh. Marmureanu. Dar profesorul Marmureanu a tinut sa precizeze ca dupa 2006 ne putem astepta la „surprize”, pentru ca de la acea data placa tectonica Indo-Asiatica va incepe sa „lucreze”. Placa Indo-Asiatica este „responsabila” de ultimul cutremur devastator din Iran, soldat cu peste 40.000 de morti.