19.7 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNici un tren nu a circulat timp de patru ore

Nici un tren nu a circulat timp de patru ore

Greva lucratorilor de la caile ferate a blocat ieri, timp de patru ore, traficul feroviar, nici un tren de marfa sau calatori necirculand in intervalul orar 7-11. Mecanicii de locomotiva si muncitorii din depouri se afla in greva din data de 7 iunie a.c., la protestul acestora alaturandu-se lucratorii din infrastructura. Numarul total al ceferistilor care au intrerupt greva este de aproximativ 50 de mii. Revendicarile sindicalistilor sunt comune pentru toti lucratorii: majorarea salariilor, acordarea a 21 de tichete de masa si imbunatatirea conditiilor de munca. Negocierile purtate pana in prezent cu administratia cailor ferate si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu au condus la nici o solutie care sa ofere majorarea de salarii ceruta de ceferisti.

Gari pustii si trenuri trase la linii

Sindicalistii si reprezentantii administratiei de la CFR se cearta intre ei in legatura cu treimea serviciilor esentiale care trebuie asigurata, conform legii, pe durata desfasurarii grevei. Sindicalistii afirma ca au asigurat chiar si mai mult de o treime, uneori jumatate de activitate, in timp ce administratia reclama perderi de 40-50 miliarde lei pe zi si neasigurarea activitatilor esentiale. Pe perioada grevei de la CFR, din 1.575 de trenuri ar trebui sa circule circa 567. Treimea de activitate, de servicii esentiale, se aplica atat pentru transportul de marfa, cat si pentru cel de calatori (pentru toate tipurile de trenuri – personal, rapid, accelerat, trenuri intercity). De asemenea, a fost afectata si circulatia trenurilor internationale. De exemplu, conform graficului stabilit, din 72 de trenuri internationale nu circula decat 24, din 54 de trenuri rapide nu se afla in circulatie decat 18, iar din trenuri accelerate circula pe perioada protestelor 18. Pana la ora 10,30, garile erau pustii, majoritatea persoanelor care intentionau sa ia trenul alegand alte mijloace de transport.
In Gara de Nord, din 10 trenuri care trebuiau sa soseasca in intervalul orar 7-11, intarzierile datorate grevei erau de pana la 300 de minute (de exemplu pentru acceleratul care trebuia sa soseasca la ora 7,31 de la Arad, prin Petrosani). La fel, trenurile care urmau sa plece inregistrau intarzieri de pana la 220 de minute. Pe durata intreruperii totale a lucrului, in Gara de Nord trebuiau sa soseasca 11 trenuri (accelerate, internationale, rapiduri si personale) si sa plece alte 10 spre diverse destinatii. Pana la ora 11, cand urma sa fie reluat partial traficul, majoritatea liniilor erau ocupate de garnituri de tren care asteptau plecarea.
Ghiseele de informatii si de vanzari de bilete erau deschise, pe mici afise puse in geam calatorii fiind atentionati in legatura cu greva.
Primul tren care a plecat din Gara de Nord a fost trenul rapid spre Salonic, Grecia. Daca sindicalistii nu se vor intelege cu reprezentantii administratiei de la caile ferate, protestul cu intreruperea totala a lucrului intre orele 7-11 va continua pana la data de 24 iunie, ora 24. In paralel, se va desfasura si greva mecanicilor de locomotiva, care asigura o treime din activitate.

Cele mai citite

Suceava: O femeie a fost strivitฤƒ de un copac tฤƒiat de angajaศ›ii Primฤƒriei

Incident ลŸocant la Suceava: o angajatฤƒ DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare ลŸi lovituri la cap, dupฤƒ ce un copac tฤƒiat...

Fatฤƒ de 11 ani exploatatฤƒ sexual. A fost racolatฤƒ de un adolescent prin metoda โ€žloverboyโ€œ

Un adolescent de 16 ani, o femeie de 33 de ani ลŸi un bฤƒrbat de 62 de ani sunt cercetaลฃi de procurorii DIICOT Neamลฃ,...

Prinศ›esa Kate Middleton a รฎmbrฤƒศ›iศ™at o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinลฃul William ลŸi soลฃia sa Kate care s-au รฎntรขlnit cu Liz Hatton, o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ