Intre creatia literara si istorico-documentara exista incontestabil nu numai trecute si foarte vechi legaturi, ci si cerinte mult mai largi fata de ceea ce ne asteapta ca popor atent si responsabil la consolidarea statului identitar intr-o lume tot mai adanc globalizata. Vom pune sub acest stigmat al actualitatii cartea „Taina Monumentului Sacru”, aparuta in Editura „Eurostampa” din Timisoara, semnata de vrednicul cercetator istoric si lingvist Ionel Cionchin.
Lucrarea contine, pe de o parte, o ampla, interesanta si documentata privire de specialitate asupra unor secole de demult, iar pe de alta parte, ca o afirmare si o dezvaluire moderna a monumentului dobrogean de la Adamclisi, pastrat cu o intransigenta dincolo de necontenita trecere, val-vartej a timpului. „Prin continut si structura, prin bogatia de date si de fapte folosite pentru tematica abordata, prin cercetarea interdisciplinara la granita dintre istorie si lingvistica, volumul este de o autentica valoare stiintifica si culturala”, cum sustine, in prefata cartii, tanara Afro-dita Carmen Cionchin din Italia, fiica autorului si candva colaboratoare la una din revistele literare timisorene.
Prof. Ionel Cionchin face parte din cunoscuta Asociatie a Istoricilor Banateni din Timisoara, a carei activitate isi are reputatia si implinirile sale in editiile ce cuprind un areal larg, precum: „Valacopelasgica – limba primilor scribi ai omenirii” – 1996; „Geto-dacica de neam valac” – 1997; „Zeul traco-get de neam valac” – 1997; „Zeul traco-dac-get intre mit si realitate” – 2004 sau „O istorie a romanilor din Ungaria” – 2003 si altele. Ca atare, este vorba de un studios cercetator mereu sedus de subiecte ale istoriei antice, fata de care se concentreaza temeinic pentru o solida participare la cunoastere.
Acest volum al tainei monumentului de la Adamclisi cuprinde cam tot ce s-a scris sau s-a exprimat in domeniu. Astfel, se poate spune ca Ionel Cionchin nu pierde nici o opinie privitoare la taina monumentului dobrogean, ceea ce ii da posibilitatea de a sintetiza in 11 puncte posibilele concluzii ale cercetarilor cunoscute.
Insusi capitolele editiei sunt atragatoare: „Izvoare literare”, „Fluviul cu mai multe nume”; „Getii de neam valac/pelasg”; „Mari confruntari militare la Dunarea de Jos a mileniului I”. Nu vom incheia interventia noastra publicistica fara a recomanda celor interesati sa rasfoiasca volumul.