Prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna si Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni, considera ca autoritatile sanitare trebuie sa finanteze, prin Ministerul Sanatatii, un program pentru dializa hepatica pentru tratamentul bolnavilor cu insuficienta hepatica.
Metoda permite supravietuirea bolnavilor care se afla pe lista de asteptare pentru transplantul hepatic, cu stari posttransplant, dar salveaza si vietile celor cu intoxicatii de la ciuperci otravitoare, cu intoxicatii grave de la anumite medicamente etc. In cadrul Centrului de Medicina Interna si Nefrologie s-a efectuat pentru prima data procedura de dializa hepatica MARS in ianuarie 2002, la o pacienta in varsta de 7 ani, cu reject (respingere) cronic al grefei hepatice, ajunsa in stadiul de insuficienta hepatica. Procedura de epurare i-a asigurat supravietuirea pana la efectuarea transplantului. Pana in prezent, la Institutul Fundeni s-au efectuat 35 de proceduri de dializa la 16 pacienti, adulti si copii. "In doua, cel mult trei sedinte, pacientul poate depasi momentul acut, ficatul fiind un organ care are mare putere de regenerare”, a mai spus prof. dr. Mihai Voiculescu. Medicii spun ca au fost si situatii cand au fost nevoiti sa refuze pacientii, deoarece nu mai aveau fonduri pentru functionarea normala a procedurii. Faptul ca nu exista o finantare pentru aceasta metoda a dus si la acumularea unei datorii a spitalului de aproximativ 50.000 de euro.
"Consideram ca este absolut necesara introducerea dializei hepatice, ca si dializa renala, printre metodele care sa fie subventionate prin program de Ministerul Sanatatii. Apreciem ca subventionarea a 50 de proceduri pe an, aproximativ 50 de miliarde de lei, este suficienta pentru supravietuirea a 15 pacienti cu insuficienta hepatica”, a subliniat profesorul Voiculescu. Pretul unui kit pentru dializa hepatica costa 2.000 de euro.