22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialOrtacii de la EM Rodna ameninta cu declansarea conflictului de munca

Ortacii de la EM Rodna ameninta cu declansarea conflictului de munca

Uniunea Sindicatelor Minere Rodna (judetul Bistrita-Nasaud) din cadrul „Remin” Baia Mare se pregatese sa declanseze conflictul de munca, nemultumita de faptul ca in cadrul companiei s-au luat hotarari in legatura cu viitoarele disponibilizari din sistem fara consultarea sindicatelor.
Presedintele Uniunii, Simion Frunza, a declarat ca ortacii sunt nemultumiti de faptul ca la nivelul companiei s-a semnat un act aditional prin care urmeaza sa se faca restructurari la exploatarile Borsa si Rodna, act despre care liderii de sindicat nu stiu mare lucru.
„Noi am discutat deja problema restructurarilor cu ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si l-am informat ca Exploatarea Miniera Rodna si-a dat deja tributul. Din 1997 pana in prezent am disponibilizat peste 1.000 de mineri. Suntem mina care a fost nevoita sa dea afara cei mai multi oameni. Stim ca minele se vor inchide treptat, dar trebuie avute in vedere si masuri de protectie sociala”, a spus Simion Frunza.
Potrivit sursei citate, autoritatile ar trebui sa gandeasca si niste masuri active pentru mineri, in sensul ca salariile compensatorii le cheltuieste oricine in cel mult doi ani, dupa care nu mai are din ce trai.
„Ar trebui facute investitii aici sa poata munci oamenii si sa-si castige banii cu care sa-si intretina familiile”, a mai spus Frunza. El a refuzat, insa, sa ofere detalii despre forma pe care o va imbraca declansarea conflictului de munca si momentul in care care va ajungea aici.
In prezent, la Exploatarea Miniera Rodna din cadrul Companiei „Remin” Baia Mare lucreaza mai putin de 200 de angajati, dintre care jumatate in subteran. Si acestia isi vor pierde locurile de munca pana la sfarsitul anului, intrucat mina va urma un proces treptat de inchidere, potrivit unor surse neoficiale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
In anul 1989, la EM Rodna lucrau peste 2.200 de oameni, dintre care jumatate coborau in subteran. Ultimul accident de munca de aici s-a petrecut la inceputul anului trecut.

Cele mai citite

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou în decembrie!

Barcelona s-ar putea întoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou încă din luna decembrie, dacă planul președintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...

Christopher Braun, sancționat de FRF pentru criticile aduse arbitrajului după meciul Rapid – Dinamo!

Fundașul Rapidului, Christopher Braun, a fost sancționat cu o amendă de 5000 de lei după comentariile dure la adresa arbitrajului din meciul Rapid -...

Gigi Becali a declarat că-l așteaptă pe Nicolae Stanciu la FCSB

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat public că îl așteaptă pe Nicolae Stanciu să revină la echipă din iarnă, după ce internaționalul român și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă